Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πρόγονοί μας εκκένωσαν τη νότια Ευρώπη κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων και επεκτάθηκαν όταν οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, που αξιοποιεί γενετικά δεδομένα, τουλάχιστον ορισμένοι άνθρωποι παρέμειναν στη κεντρική Ευρώπη, ενώ πολλά ζώα υποχώρησαν.
Όπως αναφέρουν οι Τζον Στιούαρτ και Τζέρεμι Σίαρλ, καθηγητές στα Πανεπιστήμια Bournemouth και Κορνέλ αντίστοιχα, το ανθρώπινο είδος φαίνεται να είχε καλύτερη προσαρμοστικότητα. «Οι άνθρωποι φαίνεται να είχαν προσαρμοστεί στην τελευταία εποχή των παγετώνων με παρόμοιους τρόπους με τους λύκους και τις αρκούδες» επισημαίνουν σε κοινό τους άρθρο.
Η μελέτη, που διεξήχθη από την Οξάλα Γκαρθία Ροντρίγκεζ, εξέτασε τη γενετική ιστορία 23 κοινών θηλαστικών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι περιοχές υψηλής γενετικής διαφοροποίησης είναι πιθανό να υπήρξαν καταφύγια, δηλαδή τοποθεσίες όπου τα είδη υποχώρησαν για να επιβιώσουν κατά τις δυσμενείς περιόδους.
Μια πολύ σημαντική παρατήρηση από τη μελέτη δείχνει ότι τα καταφύγια αυτά πιθανόν να ήταν οι πιο ζεστές περιοχές ή μέρη όπου τα ζώα μπορούσαν πιο εύκολα να βρουν τροφή. Οι Στιούαρτ και Σίαρλ καταγράφουν ότι «για τα θηλαστικά που μελετήσαμε, αυτά τα καταφύγια ήταν κατειλημμένα κατά το αποκορύφωμα του τελευταίου παγετώνα».
Η νέα έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, μολονότι προέρχονται από την Αφρική, επιβίωσαν σε αυτό το ψυχρό περιβάλλον, γεγονός που αιφνιδιάζει τους επιστήμονες. Το ενδεχόμενο αυτοί οι άνθρωποι να επιβίωσαν λόγω οικολογικής προσαρμογής ή τεχνολογικών καινοτομιών, όπως η χρήση ρούχων και η κατασκευή κατοικιών, είναι ακόμη προς διερεύνηση.
Η μελέτη ανατρέπει κάποιες καθιερωμένες αντιλήψεις για τη γεωγραφική διανομή των ανθρώπων κατά την περίοδο της τελευταίας εποχής των παγετώνων. «Καθώς το κλίμα αλλάζει, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες περιοχές είναι κατοικήσιμες για περισσότερο χρόνο από ότι θα περιμέναμε» σημειώνουν οι επιστήμονες, δείχνοντας την ανάγκη για επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιογεωγραφία.
Πηγή: tanea.gr