Η ιστορία που αφορά μια νεαρή γυναίκα, η οποία το 1870 στην Αθήνα αποφάσισε να μεταμφιεστεί σε άνδρα για να εργαστεί ως σερβιτόρος σε ζαχαροπλαστείο, αναδεικνύει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Η Χρυσάνθη, όπως ήταν το αληθινό της όνομα, φορούσε παντελόνια και σακάκι, κόβοντας τα μαλλιά της, προκειμένου να εξυπηρετεί πελάτες χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η ευτυχία της όταν έλαβε το πρώτο της βδομαδιάτικο ήταν κάτι που δεν μπορούσε να περιγραφεί, όμως η κατάσταση άλλαξε όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα την κατήγγειλε στην αστυνομία.
Η καταγγελία αυτή οδήγησε σε μια εντυπωσιακή διαδικασία, όπου η αστυνομία, έπειτα από αναφορά, επιβεβαίωσε ότι ο σερβιτόρος ήταν στην πραγματικότητα ένα κορίτσι. Παρέμεινε στο τμήμα, φοβισμένη και συγκλονισμένη από τους λυγμούς της, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη, καθώς δεν υπήρξε κάποιο αδίκημα στις ενέργειές της. Η υπόθεση κερδίζει την προσοχή της κοινής γνώμης ως ένα «σκάνδαλο» για την εποχή και η ζωή της Χρυσάνθης έγινε θέμα συζήτησης.
Σήμερα, παρατηρούμε μια άλλη πλευρά της κοινωνίας με τη φορολόγηση των πουρμπουάρ που προωθείται από την Κυβέρνηση, καθώς οι σερβιτόροι αναφέρονται σε αυτά ως φιλοδωρήματα τα οποία προσφέρονται από απλούς ανθρώπους για να στηρίξουν τους εργαζόμενους, και όχι τους εργοδότες ή το κράτος. Η σύγκριση ανάμεσα στις γυναικείες εργασιακές προοπτικές τότε και τώρα φανερώνει τις κοινωνικές προκλήσεις που παραμένουν.
Το σενάριο της Χρυσάνθης και οι σημερινές συνθήκες διακρίνουν τις εξελίξεις στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως οι γυναίκες, παρόλο που πλέον έχουν αξιοποιηθεί σε πολλούς τομείς, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία και την αναγνώρισή τους. Η περίπτωση της Χρυσάνθης παραμένει ζωντανή ως μια ιστορία του αγώνα για επιβίωση και ισότητα.
Πηγή: tanea.gr