Η Σύλβια Πλαθ, μεταπολεμική ποιήτρια που γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1932, βίωσε πολλές απορρίψεις στην καριέρα της, κυρίως από εκδότες αλλά και από τις σχέσεις της. Στις 11 Φεβρουαρίου 1963, μία νοσοκόμα τη βρήκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο, έχοντας αυτοκτονήσει. ήθελε να εξασφαλίσει ότι τα δύο παιδιά της θα είχαν γάλα και ψωμί όταν ξυπνήσουν. Στη συνέχεια, ενέδωσε στην απελπισία της, ανοίγοντας το γκάζι.
Η Σύλβια είχε αποξενωθεί από τον σύζυγό της, Τεντ Χιουζ, όταν ανακάλυψε τη σχέση του με την Άσια Γουέβιλ. Λίγες εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της, ο εκδότης Άλφρεντ Α. Κνοπφ είχε απορρίψει το μυθιστόρημά της «Ο Γυάλινος Κώδωνας». Ο εκδοτικός οίκος Harper & Row και η εκδότρια Τζούντιθ Τζόουνς τόνισαν ότι το έργο της δεν είχε καταφέρει να ανταγωνιστεί τις προσδοκίες τους.
Μετά τον θάνατό της, οι εφημερίδες ανέφεραν την είδηση με περιορισμένη προσοχή. Μόνο κάποιες οκτάστιχες ανακοινώσεις θανάτου φιλοξενήθηκαν σε εφημερίδες, ταυτόχρονα με πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την αιτία θανάτου της.
Αν και οι βιογράφοι έχουν συνδέσει τις τάσεις κατάθλιψης της Πλαθ με προσωπικά τραύματα της παιδικής της ηλικίας, η λογοτεχνική της κληρονομιά μπόρεσε να ανθίσει ακόμη και μετά θάνατον. Μέχρι το 1982, ορίστηκε μεταθανάτια βραβείο Πούλιτζερ.
Η Πλαθ εξέφρασε τη βαθιά της ματιά πάνω στη ζωή και τον θάνατο μέσα από τα ποιήματα που άφησε πίσω της, με έργα όπως το «Lady Lazarus» και το «Daddy» να αναδεικνύουν την αγωνία και τον πόνο της. Η ποιητική της συλλογή «Άριελ» καθόρισε την καριέρα της, ενσωματώνοντας στοιχεία που είδαν τις γυναίκες να αντιδρούν πιο δυναμικά. Υπό αυτό το πρίσμα, η Σύλβια Πλαθ μπορεί να θεωρηθεί πρώιμο φεμινιστικό σύμβολο.
Απεικόνισε τη συναισθηματική της κατάσταση σε σημειώσεις που εξέφραζαν την επιθυμία της να είναι συγγραφέας και ταυτόχρονα να είναι “καλή” γυναίκα, γεγονός που αποδεικνύει την εσωτερική πάλη της ανάμεσα στην καλλιτεχνική της ταυτότητα και τις κοινωνικές προσδοκίες. Στο έργο της «Ο Γυάλινος Κώδωνας», οι πιέσεις αυτές αποτυπώνονται με ισχυρό τρόπο, αποκαλύπτοντας την απογοήτευσή της.
Η Σύλβια Πλαθ, αν και βίωσε τη θλίψη και την απελπισία, άφησε πίσω της ένα ισχυρό λογοτεχνικό αποτύπωμα, εμπνέοντας πολλές γενιές αναγνωστών και συγγραφέων.
Πηγή: tanea.gr