Ένα εντυπωσιακό κοσμικό σύμβολο δεσπόζει στην είσοδο ενός κτιρίου στο Bloomsbury, στο κέντρο της ακαδημαϊκής γειτονιάς του Λονδίνου. Ενσωματώνει ομόκεντρους κύκλους που ενώνονται με διαπλεκόμενα τόξα, απεικονίζοντας «τα τέσσερα στοιχεία, τις εποχές και τη θερμοκρασία», σύμφωνα με τον Ισίδωρο της Σεβίλλης, ο οποίος υπηρέτησε ως επίσκοπος και είναι γνωστός για τις μελέτες του γύρω από τον αρχαίο κόσμο. Αυτό το κτίριο, ωστόσο, φιλοξενεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα και μοναδικά σύνολα οπτικού, επιστημονικού και αποκρυφιστικού υλικού στον κόσμο – το Ινστιτούτο Warburg.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Warburg, το οποίο παρέμενε κλειστό για το κοινό για αρκετές δεκαετίες, έχει επανεμφανιστεί πρόσφατα, μετά από μια σημαντική ανακαίνιση αξίας 14,5 εκατομμυρίων λιρών, με στόχο να γίνει πιο προσιτό στο κοινό από ποτέ. «Είμαστε ουσιαστικά αφοσιωμένοι στη μελέτη αυτού που σήμερα θα αποκαλούσαμε μιμίδια», αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Μπιλ Σέρμαν.
Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Warburg φιλοξενεί περίπου 60.000 βιβλία και 10.000 φωτογραφίες. Ιδρύθηκε στο Αμβούργο στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον Γερμανό ιστορικό τέχνης Aby Warburg, ο οποίος εστίασε την έρευνά του στη σύνδεση της Αναγέννησης με αρχαίους πολιτισμούς και τη μελέτη της μετάδοσης των εικόνων κατά τη διάρκεια του χρόνου και του χώρου.
Το έργο του Warburg περιλάμβανε τη δημιουργία του Bilderatlas Mnemosyne, ενός αναλογικού «δικτύου» διασυνδεδεμένων εικόνων, με στόχο τη χαρτογράφηση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών εποχών. Αν και είχε πεθάνει το 1929, το έργο του παρέμεινε ημιτελές, με σκοπό να προσφέρει ένα οπτικό διάγραμμα της ευρωπαϊκής τέχνης.
Η πρόσφατη ανακαίνιση έχει αναδείξει το κτίριο σχεδιασμένο από τον Charles Holden στη δεκαετία του 1950, το οποίο είναι έτοιμο να παρέχει στους επισκέπτες δήλωση της μοναδικότητάς του. Οι σημαντικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν τη θέρμανση, τον φωτισμό και τη γενική ενεργειακή απόδοση, καθώς και τη δημιουργία μιας γκαλερί επιπέδου μουσείου και ενός χώρου εκδηλώσεων.
Η αρχιτέκτονας Elizabeth Flower αναφέρει ότι η ανακαίνιση έχει αναδείξει τη φυσική ομορφιά του κτιρίου, επιτρέποντας στο φυσικό φως να εισέρχεται στη βιβλιοθήκη. Η συγγραφέας Naomi Alderman περιγράφει το χώρο ως μια μαγική ατμόσφαιρα, γεμάτη έμπνευση, που προσελκύει τους επισκέπτες να βυθιστούν στον θαυμαστό κόσμο του Ινστιτούτου Warburg.
Πηγή: tanea.gr