Ο Πύργος του Άιφελ δεν είναι μόνο ένα εμβληματικό μνημείο, αλλά και ένα κέντρο επιστημονικής καινοτομίας, που δημιούργησε ο Γουστάβος Άιφελ. Το 1909, όταν ο Άιφελ ανησυχούσε για την τύχη του έργου του, που προοριζόταν να παραμείνει μέχρι μόνο για 20 χρόνια, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον στρατηγό Gustave-Auguste Ferrié στην κατασκευή ενός σταθμού ασύρματης τηλεγραφίας στην κορυφή του πύργου. Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε επιτυχής, καθώς οι δύο άντρες συνεργάστηκαν για τις πρώτες δοκιμές στρατιωτικής ραδιοφωνικής μετάδοσης.
Ένα κρυφό καταφύγιο, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά το 1909 για στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες, βρίσκεται θαμμένο κοντά στη νότια κολόνα του πύργου. Αντί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από βομβαρδισμούς, αυτό το καταφύγιο στέγασε ασυρματιστές. Οι στρατιώτες που ήταν παρόντες στην περιοχή δεν έγιναν αποδεκτοί εύκολα από τους ντόπιους Παριζιάνους, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη κατασκευής του μόνιμου αυτού καταφυγίου.
Το καταφύγιο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που προχώρησε σε ένα πολύπλοκο δίκτυο υπογείων και μυστικών σηράγγων, χρησιμοποιώντας την “επικοινωνιακή υποδομή του Άιφελ” για να μπορέσουν οι γαλλικές δυνάμεις να μπλοκάρουν τις γερμανικές επικοινωνίες. Και ενώ το 1913 η επικοινωνία του Αστεροσκοπείου του Παρισιού με το Ναυτικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ σηματοδότησε μια σημαντική πρόοδο, η καταγραφή εχθρικών μυνημάτων οδηγούσε σε σημαντικές πληροφορίες, όπως η σύλληψη της κατασκόπου Μάτα Χάρι.
Μετά τον πόλεμο, το Radio Tour Eiffel ίδρυσε ένα νέο ρόλο για τον πύργο, προσφέροντας προγράμματα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου από το 1921, ενώ διάσημοι καλλιτέχνες της εποχής συμμετείχαν στα πρώτα ραδιοφωνικά προγράμματα. Δυστυχώς, οι εκπομπές του Radio Tour Eiffel τερματίστηκαν το 1940 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αν και αναβίωσαν μετά τον πόλεμο, με χαρακτηριστική τη μετάδοση της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953.
Σήμερα, ο Πύργος του Άιφελ συνδέεται συνεχώς με ραδιοφωνικά και ψηφιακά κανάλια, με την εγκατάσταση μίας κεραίας τηλεόρασης που ξεκίνησε το 1957. Παρά τα μυστικά που συνεχίζουν να περιβάλλουν το καταφύγιο και την πιθανή ύπαρξη σηράγγων προς τους δημόσιους κήπους του Champ de Mars, το υπόγειο τμήμα του πύργου προσέφερε για πολλά χρόνια την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα μυστικά του, αν και αυτή η δυνατότητα έχει πρόσφατα ανασταλεί. Εκεί, στεγάζεται και το αρχικό μηχανοστάσιο που ελέγχει τους έξι υδραυλικούς ανελκυστήρες του πύργου.
Πηγή: tanea.gr