Την έναρξη του προγράμματος του «Προσωπικού βοηθού» από τη Δευτέρα καθώς επίσης και την έναρξη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναπηρίας από 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας σήμερα στο Mega.

«Το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού θα εξυπηρετεί μία πολύ μεγάλη ανάγκη των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Οι ανάγκες που θα εξυπηρετούνται θα είναι πολλές όπως είναι το να βγαίνουν από το σπίτι, να πηγαίνουν στην δουλειά τους, να πηγαίνουν πανεπιστήμιο, να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο», επεξήγησε.

Και συνέχισε: «Το κράτος αυτό που κάνει, είναι αντί να τους δίνει μόνο το επίδομα – συνεχίζει βέβαια κανονικά την παροχή επιδόματος και συνεχίζει και αυξημένο όπως είδαμε από τα μέτρα του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ- αλλά πάνω από αυτό έρχεται το κράτος και χρηματοδοτεί τις ανάγκες αυτές».

Όσον αφορά τα κριτήρια των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα η υφυπουργός ανέφερε ότι προαπαιτούμενο είναι η αναπηρία πάνω από 67%, και αφορά οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας και αφορά ηλικίες από 15 έως 65 ετών.

«Οι ώρες που θα έχει κάποιος τον βοηθό θα είναι αποτέλεσμα της συνάντησης που θα γίνει στο σπίτι από μία Τριμελή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από ένα ψυχολόγο, ένα κοινωνικό λειτουργό και έναν εργοθεραπευτή ή φυσιοθεραπευτή».

Για τα προνοιακά και στεγαστικά επιδόματα η υφυπουργός υποστήριξε: «Αυτό που έχουμε προσπαθήσει να εντείνουμε σαν λογική τα τελευταία 3 χρόνια είναι ότι δεν πηγαίνουμε οριζόντια να δώσουμε ενίσχυση, πάμε στους πιο ευάλωτους και έτσι 1 στους 3 Έλληνες θα ενισχυθούν πριν από τα Χριστούγεννα». Σύμφωνα με το μέλος της κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο θα δοθούν προνοιακά, οικογενειακά και στεγαστικά επιδόματα

Από 1η Νοεμβρίου η ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας

Παράλληλα από την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας. Όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, «είναι σαν φοιτητικό πάσο και κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα μπορεί να την δίνει σαν κάρτα αναγνώρισης» και θα βρίσκεται στο «gov.gr wallet».

Πηγή: newsbeast.gr