Τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε προ ολίγου το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα». Τη σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνέντευξης του στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε συγκεκριμένα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μία πρώτη, επίσημη τοποθέτηση της Μόσχας για τη σημερινή εξέλιξη από τη Γενεύη.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα την Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε την απόφαση αναφέροντας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι «οι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση σε όργανα του ΟΗΕ που έχουν ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την πρόταση ήταν η Κίνα, η οποία έκανε λόγο για «βιαστικό διάβημα» που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αλλά δημιουργεί και ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Το Ιράν, το Καζακστάν και η Κούβα επίσης καταψήφισαν, όπως εξάλλου και η Λευκορωσία, η Συρία και η ίδια η Ρωσία.

Παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες ώστε κάποιες χώρες να καταψηφίσουν την πρόταση, πολλές αφρικανικές, όπως η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη, εκείνες επέλεξαν την αποχή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενα τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Την ίδια στάση, της αποχής, επέλεξαν η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία, τρεις χώρες που είναι αυτό το διάστημα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντιθέτως, η Χιλή ψήφισε υπέρ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση αλλά εντείνει την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.

A completed resolution vote tally to affirm the suspension of the Russian Federation from the United Nations Human Rights Council is displayed during a meeting of the United Nations General Assembly, Thursday, April 7, 2022, at United Nations headquarters. UN General Assembly approved a resolution suspending Russia from the world body's leading human rights organization

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση υπενθυμίζει ότι η τελευταία «μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα ενός μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαπράττει κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εκφράζει επίσης τη «βαθιά ανησυχία» της Γενικής Συνέλευσης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις, κάποιες φορές «συστηματικές» των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 2006 και αποτελείται από 47 μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Εκτός από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξετάζει επίσης τακτικά την κατάστασή τους στις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Η σημερινή ήταν η τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που η Γενική Συνέλευση πήρε θέση. Στις 2 Μαρτίου, σε μια ιστορική ψηφοφορία, 141 χώρες μέλη καταδίκασαν την εισβολή, 5 ψήφισαν κατά της πρότασης (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία) και 35 απείχαν.

Στις 24 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης να μην παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευθούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Σε αυτήν την ψηφοφορία 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 5 κατά (οι ίδιες με την ψηφοφορία της 2ας Μαρτίου) και 38 απείχαν.

Πηγή: newsbeast.gr