Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS μαζί με τη χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές προκαλούν έντονες επικρίσεις στην Ελβετία. «Ερασιτεχνισμός» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου» είναι κάποια από τα σχόλια που έχουν γίνει, καθώς ούτε οι επενδυτές είναι καθησυχασμένοι, εν μέσω μίας πολύ αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας για τον τραπεζικό τομέα, που έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η μετοχή της UBS υποχωρούσε κατά 6% στο μέσο της συνεδρίασης και η μετοχή της Credit Suisse βρισκόταν κάτω από τα 76 λεπτά, τιμή στην οποία η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα την εξαγόρασε χθες, έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η Union des Banques Suisses (UBS) ενέδωσε με μισή καρδιά για να γίνει ο σωτήρας της Credit Suisse, υπό την ασφυκτική πίεση των ελβετικών αρχών, οι οποίες υπήρξαν προηγουμένως στόχος ισχυρών πιέσεων των μεγάλων οικονομικών τους εταίρων που ανησυχούσαν για πιθανή μετάδοση.

«Ντροπή για την Ελβετία»

Και ο Τύπος, αλλά και οι Ελβετοί πολιτικοί έκαναν αυστηρά σχόλια για τη συγχώνευση, η οποία δημιουργεί μία υπερτράπεζα. Πολλά ερωτηματικά έχουν γεννηθεί για το μέγεθός της στην Ελβετία και για τις οικονομικές συνέπειες που θα προέλθουν από αυτήν, κυρίως στην απασχόληση, εξαιτίας των πολλών υπερκαλύψεων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Credit Suisse

Η Ελβετία καταγγέλλει, επίσης, και τη βραδύτητα αντίδρασης των αρχών. Χρειάσθηκε η ανακοίνωση, αργά χθες το απόγευμα, της συμφωνίας, ώστε η ελβετική κυβέρνηση να πάρει τον λόγο, έπειτα από μία εβδομάδα κρίσης και αλυσιδωτών συσκέψεων. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή άφησαν το Χρηματιστήριο να αφηνιάσει την Τετάρτη για να αντιδράσουν τελικά αργά προς το τέλος του απογεύματος.

Ο πρόεδρος της φιλελεύθερης δεξιάς Τιερί Μπούρκχαρτ μιλάει για «ντροπή για την Ελβετία» και χαρακτηρίζει τη χθεσινή ημέρα «μαύρη ημέρα για τη χρηματοπιστωτική θέση της Ελβετίας και για ολόκληρη την Ελβετία». Για την εφημερίδα Tribune de Genève, πρόκειται για ένα «κοινωνικό (για την απασχόληση), οικονομικό (για την υπόληψη της χώρας) μπάχαλο και πολιτικό όνειδος για την ηγεσία που καθυστέρησε υπερβολικά για να αντιδράσει».

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και με πληροφορίες από το AFP, από το κόμμα των Πράσινων Φιλελευθέρων, μέχρι και τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας Le Temps, όλοι καταγγέλλουν τη βραδύτητα στον εντοπισμό των κινδύνων και στην αντίδραση.

Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, αφού η κυβέρνηση μίλησε για την εθνικοποίηση, ως μόνη εναλλακτική σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την UBS.

Όσο για τη ριζοσπαστική δεξιά (UDC), τη μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στην Ελβετία, θεωρεί ότι ο τυχοδιωκτισμός στο εξωτερικό ήταν μοιραίος, εκεί όπου η Credit Suisse υπήρξε πολύ κερδοφόρα. Καταγγέλλει, επίσης, την επιρροή των ρυθμιστικών αρχών και των ξένων εποπτικών αρχών επί του σχεδίου διάσωσης.

Ποια είναι η θέση της UBS σε όλα αυτά;

Η UBS προσέρχεται σε αυτόν τον αναγκαστικό γάμο σφύζοντας από υγεία. Κατά το 2022 είχε κερδοφορία 7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, έχοντας εφαρμόσει μία δοκιμασμένη πλέον στρατηγική. Όμως, η συγχώνευση δεν είναι ακίνδυνη για τον τραπεζικό κολοσσό της Ζυρίχης.
«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και σημαντικά ρίσκα», δήλωσε ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel, που τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές αξιολογούν την UBS θα αλλάξει σημαντικά.

Η Union des Banques Suisses ήταν το νούμερο 1 παγκοσμίως στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αλλά από αυτήν τη συγχώνευση θα γεννηθεί ένα «τέρας» στον τομέα, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 3.400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μέτοχοι της UBS δεν έχουν λόγο στο κεφάλαιο της εξαγοράς, για να κινηθούν γρήγορα. Επιπλέον, η συγχώνευση κινδυνεύει να έχει βαριές συνέπειες στην Ελβετία στον τομέα της απασχόλησης, λόγω των υπερκαλύψεων που υπάρχουν στις δραστηριότητες λιανικής των δύο τραπεζών.

Η UBS στηρίζεται σε ένα δίκτυο 200 περίπου υποκαταστημάτων στην Ελβετία έναντι 95 για την Credit Suisse. Και οι δύο τράπεζες ασχολούνται με τη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού. Η ελβετική πτέρυγα της Credit Suisse δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς των υποθηκών και των πιστώσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ένα ζόμπι εξαφανίσθηκε, αλλά γεννήθηκε ένα τέρας», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung.

Πηγή: newsbeast.gr