Η διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκίνησε χθες με εκπροσώπους των κλάδων, από τους οποίους θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, που συντονίζει το έργο, είχε συνάντηση με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με στελέχη των υπόλοιπων τραπεζών τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσουν επαφές με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο, «καθώς οι εν λόγω κλάδοι διαθέτουν μακρά εμπειρία σε ψηφιακά συστήματα οργάνωσης και διοίκησης προσωπικού». Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά στη συνέχεια σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στόχος της διαβούλευσης είναι να προχωρήσει με ασφάλεια και εντός του χρονοδιαγράμματος η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων».

Πηγή: newsbeast.gr