Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε το Facebook ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος Αμερικανών εργαζομένων, υποστηρίζοντας σε μια νέα αγωγή ότι ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης προτιμά την πρόσληψη ξένων εργαζομένων με προσωρινή βίζα.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε και παρουσιάστηκε σε ένα δελτίο τύπου του υπουργείου, το Facebook «σκόπιμα δημιούργησε ένα σύστημα προσλήψεων που εμπόδισε τους Αμερικανούς με προσόντα να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα» για 2.600 θέσεις εργασίας, τα δύο τελευταία χρόνια, με μισθό κατά μέσο όρο σε πολλές περιπτώσεις 156.000 δολάρια τον χρόνο.

Βάσει της αγωγής, το Facebook δεν προέβαλε τις θέσεις αυτές στον ιστότοπό του και αρνείτο τις αιτήσεις μέσω διαδικτύου προκειμένου να τις διαθέσει σε εργαζόμενους με παρουσία ήδη στην εταιρεία έχοντας προσωρινή βίζα, οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν «πράσινη κάρτα».

Για να αποκτήσουν κανείς «πράσινη κάρτα», που προσφέρει ένα μόνιμο καθεστώς διαμονής στις ΗΠΑ, πρέπει να διαθέτει μόνιμη θέση εργασίας και ο εργοδότης πρέπει να δείχνει ότι δεν έχει Αμερικανό υποψήφιο με τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση.

Για να παρακάμψει αυτήν την υποχρέωση, το Facebook εφάρμοσε μια μεροληπτική διαδικασία προσλήψεων, «συνήθη και γενικευμένη», σύμφωνα με την αγωγή.

Το διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2018 και της 18ης Σεπτεμβρίου του 2019, περισσότερες από 2.650 θέσεις διατέθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Στο 80% και πλέον των περιπτώσεων, κανένας Αμερικανός δεν ήταν υποψήφιος, βάσει του εγγράφου.

«Το μήνυμά μας προς τους εργοδότες, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορείτε να προτιμάτε την παράνομη πρόσληψη ξένων εργαζομένων με προσωρινή βίζα έναντι Αμερικανών», σχολίασε ο Έρικ Ντρέιμπαντ, υπεύθυνος για τα πολιτικά δικαιώματα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιχειρήσει επανειλημμένως να περιορίσει τις θεωρήσεις εισόδου H1-B που χρησιμοποιούνται πολύ στον τομέα της τεχνολογίας, ωστόσο η προσπάθειά της αυτή προσέκρουσε σε αποφάσεις εναντίον της ενώπιον των δικαστηρίων.

«Το Facebook συνεργάζεται με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης… και ενώ αμφισβητούμε τις κατηγορίες στην αγωγή, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω εν αναμονή της δίκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ντάνιελ Ρόμπερτς.

Πηγή: newsbeast.gr