Η έρευνα για το Qatar Gate, δηλαδή την υπόθεση διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων -ανάμεσά τους και η κατηγορούμενη Εύα Καϊλή– από το Κατάρ έχει ξεκινήσει από το 2021 από τις αρχές του Βεγλίου.

Σύμφωνα με τη βελγική Le Soir η δικαστική έρευνα για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από έρευνα πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου.

«Μια αναφορά από τις υπηρεσίες πληροφοριών, η οποία γράφτηκε πριν από λίγους μήνες», ήταν η αρχή της δικαστικής έρευνας, αναφέρει το δημοσίευμα. Έτσι, με βάση πολλές καλά ενημερωμένες πηγές, από το 2021, η Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ξεκίνησε έρευνα με βάση πληροφορίες για την παρέμβαση ξένης δύναμης. Αυτή ήταν που τελικά οδήγησε στη δικαστική έρευνα.

Δεν είναι ασυνήθιστο, γράφει η βελγική εφημερίδα, για την Ασφάλεια να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες ειδικές μεθόδους πληροφοριών («BIM») σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέθοδοι επικυρωμένες από την ad hoc επιτροπή, που αποτελείται από επαγγελματίες δικαστές που είναι υπεύθυνοι για να κρίνουν τη συνάφεια της μεθόδου σταθμίζοντας το συμφέρον της έρευνας έναντι του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

«Κάποιος σκέφτεται, για παράδειγμα, υποκλοπές τηλεφώνου ή επιχειρήσεις διείσδυσης. Με άλλα λόγια: πολύ πριν η εισαγγελία και η Αστυνομία αρχίσουν να εργάζονται για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση, ορισμένοι αναλυτές και επιχειρησιακοί πράκτορες της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούσαν ήδη αυτόν τον φάκελο», γράφει η Le Soir. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κρατική Ασφάλεια συνεργάστηκε επίσης με 5 ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών για αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα.

Έπειτα, μέρος του φακέλου που συντάχθηκε από την Κρατική Ασφάλεια αποχαρακτηρίστηκε και μεταφέρθηκε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία στις 12 Ιουλίου 2022. Τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα, ενώ η Αστυνομία και η εισαγγελία ξεκίνησαν να συλλέγουν στοιχεία για να οδηγήσουν τους υπόπτους στη δικαιοσύνη.

Πηγή: newsbeast.gr