Τα καλύτερα έρχονται για το ελληνικό real estate και το επιβεβαιώνει η εκρηκτική ζήτηση που καταγράφεται σήμερα για οικόπεδα. Οι πωλήσεις οικοπέδων, η κατηγορία ακινήτων, που κατέρρευσε τελευταία τη δύσκολη οικονομική περίοδο 2011-15, κατάφερε να προσπεράσει και τον κορωνοϊό με ελάχιστα τραύματα, επιβεβαιώνοντας την παλιά, λαϊκή θυμοσοφία ότι «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη». Όπως μας εξηγεί το κτηματομεσιτικό γραφείο Vasilopoulos Estates, με βάση τις επιβεβαιωμένες πράξεις και τα καθημερινά αιτήματα πελατών για εύρεση και αγορά οικοπέδου, υπάρχει υψηλή και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για οικόπεδα στα βόρεια προάστια αλλά και στις νότιες περιοχές της Αθήνας.

Η αύξηση της σχετικής ζήτησης αποτυπώνεται και στις τιμές των οικοπέδων που έχουν αυξηθεί έως και 30%, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποσπούν οι πωλήσεις οικοπέδων στα νότια και τα βόρεια προάστια, η οποία συνδέεται με την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που ενισχύεται από τα τελευταία ευνοϊκά μέτρα, όπως είναι η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% για τις νέες οικοδομές που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2019 και αφορά άδειες δόμησης που πρόκειται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2022. Τα παραπάνω συνηγορούν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την αναθέρμανση της ζήτησης για γη εντός σχεδίου, ιδίως στις δημοφιλείς περιοχές της Αττικής.

Την άνοδο στις τιμές των οικοπέδων επιβεβαιώνει Παρατηρητήριο Τιμών πιστοποιημένων εκτιμητών κάνοντας λόγο για υψηλό 8ετίας στην Αττική. Σύμφωνα με την έκθεση οι ζητούμενες τιμές καταγράφουν σήμερα μέση αύξηση κατά 5,25% σε σχέση με το 2019 και 3,8% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 5,40% παρουσιάζουν τα οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στους Αμπελοκήπους, όπου η μέση τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2021 φτάνει τα 1.953 ευρώ/τ.μ., από 1.853 ευρώ/τ.μ. που ήταν η αντίστοιχη τιμή το 2ο τρίμηνο του 2020. Ακολουθεί η περιοχή του Π. Φαλήρου, όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 1,4 καταγράφουν αύξηση 4,5% και μέση τιμή 1.260 ευρώ/τ.μ. Έπονται το Μαρούσι και οι Χολαργός, με τις τιμές των οικοπέδων στην πρώτη περιοχή να καταγράφουν άνοδο κατά 3,3% σε 690 ευρώ/τ.μ. και στη δεύτερη άνοδο 3.25% φτάνοντας τα 980 ευρώ/τ.μ. Αύξηση κατά 2,5%, σε 740 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζουν και τα οικόπεδα στο Περιστέρι.Τέλος, αξιοσημείωτο σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Vasilopoulos Estates είναι ότι η ζήτηση για αγορά οικοπέδων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών κορυφώνεται στις περιοχές του παραλιακού μετώπου αλλά και  των βορείων προαστίων. Στα νότια η ζήτηση επικεντρώνεται στα οικόπεδα στη Γλυφάδα, τη Βούλα, τον Άλιμο, το Ελληνικό και το Παλαιό Φάληρο. Αντίστοιχα, στα βόρεια αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για οικόπεδα στην Κηφισιά, αλλά και σε περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Εκάλη η Νέα Ερυθραια και το Κεφαλάρι, αλλά και το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή και ο Χολαργός. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο, κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και επιφανείς ιδιώτες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Πηγή: newsbeast.gr