Η τιμή στο σουβλάκι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και δεν έχει κάνει αίσθηση μόνο στους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και στους τουρίστες, ενώ το Reuters έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που αφορούν το παραδοσιακό ελληνικό φαΐ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τιμές στο σουβλάκι αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, με τον πληθωρισμό να κινείται σε υψηλό 28ετίας. Έτσι, η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι, έχει φτάσει στα 3,30 ευρώ, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.

Μάλιστα, τονίζει ότι το με το κόστος των κύριων συστατικών του -κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο- να αυξάνεται απότομα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και εξαιτίας του κορονοϊού, το κύμα ακριβειας που σαρώνει τις αλυσίδες εφοδιασμού, αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.

Χαρακτηριστικά, το Reuters σημειώνει ότι η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του ηλιελαίου που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος πάνω από 100%.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ένας από τους μακροβιότερους ιδιοκτήτες εστιατορίων κεμπάπ στο Μοναστηράκι, ο οποίος προσθέτει ότι οι πελάτες έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά.

«Στο παρελθόν, θα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα ένα επειδή είναι πολύ ακριβά και οι μισθοί χαμηλοί», πρόσθεσε στη συνέχεια το πρακτορείο, η Μορίνα Ντότσι, 58χρονη καθαρίστρια που λαμβάνει μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 720 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr