Ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να λειτουργήσει ξανά από την Πέμπτη με τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να συνεχίζονται κανονικά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα, Ρώσοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα σχέδια εξαγωγής, σύμφωνα με το πρακτορείο, σημείωσαν ότι ο αγωγός θα λειτουργήσει κανονικά μετά τις εργασίες συντήρησης, ενώ πρόκειται να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Παρόλα αυτά, νωρίτερα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μειωμένη τη δυναμικότητά του, που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Σημειώνεται, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 30% και πλέον των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στις 11 Ιουλίου για διάστημα δέκα ημερών για την ετήσια συντήρηση του.

Επίσης, ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις σε σχέση με την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

Πηγή: newsbeast.gr