Ο φετινός χειμώνας αναμένεται δύσκολος για την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Γερμανία προετοιμάζεται, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής capital controls, αλλά και να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος.

Συγκεκριμένα, καταστρώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης ενώ παράλληλα ο κρατικός μηχανισμός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να είναι προετοιμασμένος για διακοπές ρεύματος.

Διακοπές ρεύματος μπορεί να προκαλέσει η εκτίναξη του κόστους ενέργειας ή ακόμα και κάποιο σαμποτάζ, με τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, ιδιαίτερη είναι η ανησυχία και στον τραπεζικό τομέα για τις αναλήψεις χρημάτων.

Ειδικότερα, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μεγάλα μπλακάουτ και θεωρούν ότι αυτός ο απρόβλεπτος μέχρι πρότινος κίνδυνος, θα προκαλέσει πρόβλημα στις αναλήψεις και σε άλλες συναλλαγές.

Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, την οργάνωση-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι τράπεζες θεωρούν «απίθανο» να γίνει ένα πλήρες μπλακάουτ αλλά βρίσκονται «σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές» και εξετάζουν το ενδεχόμενο.

Οι Γερμανοί, άλλωστε, θεωρούν ότι τα μετρητά προσφέρουν ασφάλεια και ανωνυμία και έτσι, η πρόσβασή τους σε αυτά, καθίσταται αναγκαία, αφού είναι οι πολίτες που τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους της Ευρώπης.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσαρέσκεια» και «επιθετικούς διαπληκτισμούς» σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους μετρητά σε περίπτωση μπλακάουτ.

Εάν γίνει μπλακάουτ, μια επιλογή για τις αρχές θα μπορούσε να είναι είναι η επιβολή capital controls, δήλωσε μία πηγή στο Reuters.

Τα σχέδια που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, να συσσωρεύει επιπλέον δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις.

Πηγή: newsbeast.gr