Σοκάρει η μαρτυρία ενός άνδρα ο οποίος για λόγους εκδίκησης ανάρτησε προσωπικές στιγμές με τη σύντροφό του σε πορνογραφικό σάιτ. Στον απόηχο της υπόθεσης του Στάθη Παναγιωτόπουλου, που επανέφερε στην επικαιρότητα το revenge porn, ένας θύτης μιλά στην ΕΡΤ για τη διαδικασία που ακολούθησε και πόσο δύσκολο είναι να πάρεις πίσω την πράξη σου.

«Τότε υπήρχε ένα σάιτ. Κάποια στιγμή φτάσαμε στο upload των φωτογραφιών, με ρώτησε πώς λέγεται η κοπέλα, σε ποια περιοχή βρίσκεται και μετά από 10 λεπτά ανεβήκαν οι φωτογραφίες. Ναι είχα γράψει όνομα, επίθετο και περιοχή που μένει» σοκάρει ο θύτης, που, όπως λέει, μέσα σε πέντε λεπτά είχε μετανιώσει.

Όμως όταν απευθύνθηκε στην πλατφόρμα για να κατέβει το υλικό κατάλαβε ότι δεν ήταν τόσο απλό, καθώς του ζητήθηκε να καταθέσει 400 δολάρια για κάθε μία φωτογραφία που ήθελε να εξαφανιστεί.

Revenge porn: Αυτός είναι ο σοκαριστικός τρόπος δράσης

Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος χειρίζεται αυτή τη στιγμή πλήθος υποθέσεων διαρροής φωτογραφικού ή βιντεοσκοπημένου προσωπικού υλικού, αποκάλυψε στο Newsbeast πως δρουν και πολλοί από αυτούς τους άντρες.

«Βρίσκουν μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων είτε αυτόνομη είτε ενός κοινωνικού δικτύου και στήνουν ομάδες. Σε αυτές τις ομάδες λέγονται και γράφονται εξωφρενικά πράγματα. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε τι φοβερό πραγματικά συμβαίνει. Γράφει ένας από τους χρήστες για παράδειγμα: “Ξέρετε την τάδε από Λαμία;”- ενδεικτικό το παράδειγμα της πόλης- Και δίνουν συγκεκριμένα το ονοματεπώνυμο της γυναίκας.

Και απαντάει ο άλλος σε ζωντανό χρόνο: ‘Από Λαμία δεν έχω αυτή, αλλά έχω την άλλη αν ενδιαφέρεσαι. Η όλη κατάσταση μοιάζει σαν να έχουν δημιουργήσει αρχειοθετημένες κατηγορίες γυναικών με τα ονοματεπώνυμα τους, σαν ένα είδος ψηφιακής βιβλιοθήκης. Είναι φριχτό και άρρωστο. Σας πληροφορώ ότι κάποιο από το υλικό  είναι και επί πληρωμή. Μπορεί να λένε για παράδειγμα ‘έχω την τάδε φωτογραφία της τάδε- κάνει €5’.

Ή λένε στο κλειστό group που έχουν φτιάξει ‘Παιδιά, μόλις τα έφτιαξα με την τάδε, έχει κανείς κάποια πληροφορία για αυτήν;’.  Βγαίνουν λοιπόν 10 άντρες από την Δράμα όπου ζει λ.χ η κοπέλα και αρχίζουν και δίνουν πληροφορίες. “Ναι, έχει κάνει σεξ με εκείνον και με εκείνον”. Δηλαδή, το φοβερό εδώ  δεν είναι ότι ανταλλάσσουν μόνο video αλλά και προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή της γυναίκας και τις έχουν κατηγοριοποιήσει μάλιστα και σε περιοχές ανά την Ελλάδα. Βγάζουν όλη την προσωπική ζωή μιας γυναίκας στο διαδίκτυο με πληροφορίες.

Και είναι σοκαριστικό πόσο εύκολα μπορεί να μπει ο καθένας με ένα mail, ένα ψευδώνυμο και έναν κωδικό σε αυτά τα chat και να έχει πρόσβαση σε αυτό το υλικό. Έχω υπόθεση μιας γυναίκας όπου υλικό με την ίδια κυκλοφόρησε σε chat κλειστού group μιας πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων. Στη δική τη περίπτωση αυτός που διέρρεε το υλικό της, ζήταγε και έπαιρνε και χρηματική αμοιβή από τους άλλους χρήστες. Οι γυναίκες μαθαίνουν συνήθως τελευταίες, τυχαία και καθυστερημένα τι έχει συμβεί. Το μαθαίνουν όταν πια η πληροφορία έχει κυκλοφορήσει πολύ από στόμα σε στόμα και τύχει να την δει κάποιος φίλος ή γνωστός τους. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της Στεριανού, το έμαθε τυχαία και μετά από καιρό».

Πηγή: newsbeast.gr