Ο Ρίσι Σούνακ έγινε επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και εφόσον διαδέχθηκε την Λιζ Τρας, σχημάτισε νέα κυβέρνηση, στην οποία τοποθέτησε υπουργούς από όλες τις πτέρυγες των Συντηρητικών, με στόχο να στείλει μήνυμα ενότητας στο κόμμα.

Πρώτα συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα νέα ονόματα. Αρχικά, αποφάσισε ότι ο Τζέρεμι Χαντ θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, με τον δεύτερο να κάνει ανάρτηση στο Twitter, όπου σημείωσε το εξής:

«Θα είναι δύσκολα. Αλλά η προστασία των ευάλωτων –και της δουλειάς των ανθρώπων, των δανείων και των λογαριασμών– θα είναι στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας ενώ θα εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σημειώνεται, πως ο 55χρονος Χαντ, ένας έμπειρος πολιτικός που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Υγείας και Εξωτερικών, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να κατευνάσει την θύελλα που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας και του προκατόχου του, του Κουάζι Κουάρτενγκ.

Μετά τον διορισμό του ακύρωσε σχεδόν όλες τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο Κουάρτενγκ και προειδοποίησε ότι θα έρθουν «δύσκολα μέτρα».

Τζέρεμι Χαντ
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ

Ποιοι πάνε στα άλλα υπουργεία

Ο Ντόμινικ Ράαμπ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, θέσεις τις οποίες κατείχε και στο παρελθόν, επί πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον.

Ο 48χρονος στενός σύμμαχος του Σούνακ ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ασθένησε με κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Ντόμινικ Ρααμπ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ

Ακολουθούν οι πολιτικοί των Συντηρητικών που βρίσκουν μια θέση στη νέα κυβέρνηση σε νευραλγικό πόστο:

Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός Εξωτερικών

Τζέιμς Κλέβερλι

Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας

Μπεν Γουάλας

Σουέλα Μπράβερμαν, υπουργός Εσωτερικών

Σουέλα Μπράβερμαν

Σάιμον Χαρτ, συντονιστής της κομματικής πειθαρχίας (chief whip)

Πηγή: newsbeast.gr