Οι αρχές των ΗΠΑ πήραν το πράσινο φως για την κατάσχεση δύο αεροπλάνων αμερικανικής προέλευσης, ιδιοκτησίας του Ρώσου επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς, επειδή πέταξαν στη Ρωσία χωρίς την απαραίτητη άδεια, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει καταθέσει αρκετές κατηγορίες εναντίον του Αμπράμοβιτς, υποστηρίζοντας ότι ο ολιγάρχης κατονόμασε τα παιδιά του ως δικαιούχους των αεροσκαφών Boeing 787 Dreamliner και Gulfstream G650 ER, παρόλο που ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς συνέχιζε να τα ελέγχει.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το Gulfstream πέταξε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα στις 12 Μαρτίου και το Boeing απογειώθηκε από το Ντουμπάι για τη Μόσχα στις 4 Μαρτίου, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος των περιορισμών στις 24 Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι τα αεροπλάνα ήταν αμερικανικής κατασκευής, ο Αμπράμοβιτς χρειαζόταν άδεια για να τα μεταφέρει στη Ρωσία.

«Δεν υποβλήθηκαν άδειες για τα αεροπλάνα που πέταξαν στη Ρωσία», ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν, στο ένταλμα κατάσχεσής τους. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν διοικητικές κυρώσεις κατά του Αμπράμοβιτς, συμπεριλαμβανομένου προστίμου έως και 328.121 δολαρίων.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Αμπράμοβιτς για εξαγωγή αεροσκαφών στη Ρωσία χωρίς άδεια

Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα Δευτέρα τον Ρώσο επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς για την εξαγωγή δύο αεροσκαφών αμερικανικής προέλευσης στη Ρωσία χωρίς άδεια, η οποία απαιτείται λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Στην επιστολή απαγγελίας κατηγοριών, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς τον Φεβρουάριο όρισε τα παιδιά του ως δικαιούχους των «εικονικών οντοτήτων» που κατείχαν τα αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner και Gulfstream G650 ER, αλλά ότι συνέχισε να τα ελέγχει ο ίδιος.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν επιδιώκουν τώρα την κατάσχεση των δύο αεροσκαφών, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα αεροπλάνα δεν έχουν ακόμη κατασχεθεί από τις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες έρχονται καθώς οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να πιέσουν επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να πείσουν τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο το Κρεμλίνο αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Στον Αμπράμοβιτς δεν έχουν επιβληθεί προσωπικά κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: newsbeast.gr