Καλά κρατεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προειδοποιεί πως η σταδιακή περικοπή του μεγαλύτερου μέρους των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου πιθανόν θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Μάλιστα χαρακτηρίζουν το βήμα ως «αυτοκαταστροφικό» και πως τέτοιου είδους ενέργειες θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Ε.Ε..

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής να περικοπεί το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως τα τέλη αυτής της χρονιάς, στις σκληρότερες έως τώρα κυρώσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ από την αρχή της εισβολή στην Ουκρανία, που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περικόψει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, καθώς και να απαγορευθεί η ασφάλιση ρωσικών εμπορικών πλοίων, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές ενέργειας και να διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες», ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΕ επέβαλε στη Ρωσία πολλαπλούς γύρους κυρώσεων από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, επιδεικνύοντας ασυνήθιστη σπουδή και ενότητα δεδομένης της περιπλοκότητας των μέτρων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η κίνηση για σταδιακή περικοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα αφαιρέσει από τη Μόσχα μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης και θα ασκήσει πιέσεις σε αυτή για να τερματίσει τη στρατιωτική της εκστρατεία, αλλά η Μόσχα προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα να ζημιώσουν την οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Οι Βρυξέλλες και οι πολιτικοί τους χορηγοί στην Ουάσινγκτον φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον κίνδυνο επιδείνωσης των παγκόσμιων επισιτιστικών και ενεργειακών ζητημάτων που προκλήθηκαν από τις παράνομες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: newsbeast.gr