Η Ρωσία βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Το βράδυ της Κυριακής έληξε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατ. δολάρια από τις καθυστερημένες πληρωμές ομολόγων, που έχουν μπλοκαριστεί λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Επί μήνες, η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αλλά την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης εάν δεν τηρηθεί.

Είναι σε μεγάλο βαθμό μια συμβολική εξέλιξη προς το παρόν, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ήδη ένας οικονομικός, χρηματοπιστωτικός και πολιτικός απόκληρος σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει όμως το πώς οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλοι έχουν προσπαθήσει να καταστήσουν σχεδόν αδύνατο για τη Ρωσία να διεξάγει αυτό που διαφορετικά θα ήταν κανονικές οικονομικές συναλλαγές.

Για τη Ρωσία, σηματοδοτεί την πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της μετά την απόρριψη των χρεών της εποχής του Τσάρου από τους Μπολσεβίκους το 1918. Η χώρα έφθασε πολύ κοντά σε μια τέτοια στιγμή νωρίτερα φέτος, αλλά κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή αλλάζοντας μεθόδους πληρωμής. Αυτή η εναλλακτική οδός έκλεισε στη συνέχεια τον Μάιο – λίγες ημέρες πριν από την πληρωμή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων – όταν οι ΗΠΑ έκλεισαν ένα παραθυράκι κυρώσεων που επέτρεπε στους Αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές κρατικών ομολόγων.

Πηγή: newsbeast.gr