Η Ρωσία έστειλε διάβημα στην πρεσβεία της Ιαπωνίας και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις κοινές ασκήσεις της δεύτερης με τις ΗΠΑ, καθώς αναφέρει ότι έγιναν βολές των πυραυλικών συστημάτων HIMARS κοντά στα σύνορα της.

Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις χαρακτηρίζονται «πρόκληση» για την ασφάλεια της ρωσικής Άπω Ανατολής και ζητείται ο άμεσος τερματισμός τους. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί επίσης την Ιαπωνία με «αντίμετρα» προκειμένου να αποτραπούν στρατιωτικές απειλές κατά της Ρωσίας, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τα HIMARS είναι τα ίδια πυραυλικά συστήματα με τα οποία οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό στον αγώνα του απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο HIMARS, η Ιαπωνία έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όπως και άλλες χώρες της Δύσης, ως αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τη ρωσική κυβέρνηση να απελαύνει έναν Ιάπωνα πρόξενο με την κατηγορία της κατασκοπείας και την ιαπωνική κυβέρνηση να απαντά με απέλαση Ρώσου προξένου.

Πηγή: newsbeast.gr