Για γεωγραφική γκάφα της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας μιλά το Κρεμλίνο, φέρνοντάς τη ως παράδειγμα για το πόσο ελάχιστα ενημερωμένοι είναι οι δυτικοί ηγέτες σχετικά με το αντικείμενο στην αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη θέση μας» δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες, στις οποίες μετέχουν η Γαλλία και η Γερμανία, για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα χθες, Πέμπτη.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε, επικαλούμενη δηλώσεις δύο διπλωματικών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν χθες οι υπουργοί των δύο χωρών, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ρώτησε την Βρετανή ομόλογό του Τρας αν αναγνωρίζει την ρωσική κυριαρχία επί του Ροστόφ και του Βορονέζ –δύο περιοχές στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις.

Η εφημερίδα Kommersant, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε ότι η Τρας απάντησε πως η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και χρειάστηκε να τη διορθώσει ο πρεσβευτής της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργότερα σε άλλη ρωσική εφημερίδα, η Τρας δήλωσε ότι θεώρησε εσφαλμένα πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε ουκρανικές επαρχίες.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τη βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας. Τα βλέμματα ψυχρά ανάμεσα στους δύο υπουργούς, με τον Λαβρόφ να κατηγορεί την Τρας ότι αρνείται να ακούσει. Μάλιστα, στο τέλος των κοινών δηλώσεων, ο ρώσος ΥΠΕΞ αποχώρησε βιαστικά, αφήνοντας τη βρετανίδα υπουργό πίσω του.

Η επεισοδιακή συνάντηση κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση.

«Εντελώς σκουπίδια» χαρακτηρίζει βρετανική πηγή τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας παράκουσε όταν ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ τη ρώτησε σχετικά με την κυριαρχία δύο ρωσικών περιοχών κατά τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες που είχαν χθες, Πέμπτη, δήλωσε σήμερα βρετανική πηγή, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι το λάθος αυτό δείχνει πόσο λίγο ενημερωμένη είναι η Δύση σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

«Αυτά είναι εντελώς σκουπίδια και κλασική ρωσική προπαγάνδα», τόνισε η βρετανική πηγή, μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αντιδρώντας στα σχόλια που έκανε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: newsbeast.gr