Ο 26χρονος Ρώσος Αντρέι Μεντβέντεφ, δηλώνει πρώην μισθοφόρος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, και ζητά να του δοθεί άσυλο στην Νορβηγία καθώς όπως υποστηρίζει τον απείλησαν πως θα τον δολοφονήσουν.

Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει, διασχίζοντας τα ρωσο-νορβηγικά σύνορα στην Αρκτική, και συνελήφθη αφού πέρασε παράνομα τα σύνορα τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νορβηγός δικηγόρος του, Μπριντζίουλφ Ρίσνες.

«Είναι πρόθυμος να μιλήσει για την εμπειρία του στην οργάνωση Wagner σε ανθρώπους που ερευνούν εγκλήματα πολέμου», είπε.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη ΜΚΟ Gulagu, εξηγεί ότι η σύμβασή του παρατάθηκε παρά τη θέλησή του, μετά από αρκετούς μήνες που πολεμούσε στην Ουκρανία στην υπηρεσία αυτής της ρωσικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Οι πρώην εργοδότες μου προσπάθησαν να με βρουν, η εταιρεία Wagner, ο Πριγκόζιν και η συμμορία του, η FSB (σ.σ. Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας). Έβγαλαν (εις βάρος μου) ειδοποίηση αναζήτησης καταζητούμενου για διάπραξη εγκλήματος, μέσω του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών», ισχυρίστηκε ο 26χρονος.

«Με απείλησαν ότι θα με απαγάγουν, θα με δολοφονήσουν, θα με πυροβολήσουν ή ακόμα χειρότερα ότι θα με εκτελέσουν όπως τον Νούζιν», έναν πρώην κατάδικο και λιποτάκτη της Wagner, του οποίου η βίαιη εκτέλεση με χτύπημα με μια βαριοπούλα μαγνητοσκοπήθηκε και δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Ισχυριζόμενος ότι ήταν ο αρχηγός μιας μονάδας δέκα ανδρών, αφηγείται ότι διέσχισε έναν παγωμένο ποταμό, τον Πάσβικ, που χωρίζει τη Ρωσία από τη Νορβηγία στο μακρινό βορρά, με μια ρωσική περίπολο να τον κυνηγά.

«Άκουσα σκυλιά να γαβγίζουν, γύρισα, είδα ανθρώπους με φακούς, περίπου 150 μέτρα μακριά, να τρέχουν προς την κατεύθυνση μου», είπε.

«Άκουσα δύο πυροβολισμούς, οι σφαίρες ακούγονταν από πολύ μακριά (…) Έτρεχα πάνω στο πάγο, με τα φώτα των κατοικιών να με βοηθούν, για περίπου δύο χιλιόμετρα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, στη συνέχεια πήγε σε Νορβηγούς εξηγώντας τους ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα, πριν συλληφθεί από την αστυνομία λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τον Μπριντζίουλφ Ρίσνες, ο πελάτης του είχε αποφασίσει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Wagner αφού βίωσε «κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που περίμενε».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα ότι ο νεαρός Ρώσος πολέμησε στις τάξεις της Wagner.

Πηγή: newsbeast.gr