Η Ρωσία ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις, εν μέσω συνομιλιών στο Βερολίνο μεταξύ των δυτικών δυνάμεων για την ουκρανική κρίση.

Περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες θα λάβουν μέρος τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις ασκήσεις αυτές στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Μεσόγειο.

Βασικός στόχος των ασκήσεων αυτών είναι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ενεργοποίηση «ναυτικών, αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων» και η αντιμετώπιση των «απειλών» που προέρχονται από «τις θάλασσες και τους ωκεανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την στιγμή που η ένταση με τις δυτικές δυνάμεις έχει κορυφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα προγραμματίζει και κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και την Κίνα, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Η ανακοίνωση γίνεται λίγο αφού το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «αποσταθεροποιητικές» τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απείλησε με «σφοδρή» απάντηση σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Γερμανία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί «να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα ήταν καταστροφή για τον κόσμο».

Στο Βερολίνο, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για την συγκρότηση κοινής στρατηγικής απέναντι στην Ρωσία.

Θα ακολουθήσει, την Παρασκευή, κρίσιμη συνάντηση στην Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αναζητεί μία διπλωματική έξοδο από την ένταση ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο. Χθες, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιλέξει «την ειρηνική οδό».

Ο προηγούμενος κύκλος συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στην Ευρώπη δεν επέτρεψε παρά την διαπίστωση του χάσματος που χωρίζει αυτήν την στιγμή την Μόσχα από τις δυτικές δυνάμεις.

Απαιτήσεις «καταδικασμένες σε αποτυχία»

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, δημιουργώντας ανησυχίες για επικείμενη εισβολή. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει σχέδιο επίθεσης, αλλά επιμένει ότι η αποκλιμάκωση προϋποθέτει γραπτές εγγυήσεις για την ρωσική ασφάλεια.

Αλλά ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει κανένα έγγραφο κατά την συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του την Παρασκευή στην Γενεύη.

«Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε και αν μένουν περιθώρια για την συνέχιση της διπλωματίας», είπε εξηγώντας ότι ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις είναι «ξεκάθαρα και απολύτως καταδικασμένες σε αποτυχία», όπως η δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί ποτέ προς την Ουκρανία.

Εκτός από συνθήκη που θα αποκλείει κάθε διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, αλλά και την Γεωργία, η Ρωσία απαιτεί από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν την οργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει τονίσει ότι οι απαιτήσεις της δεν είναι διαπραγματεύσιμες και οι Ηνωμένες Πολιτείες τις έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Πηγή: newsbeast.gr