Ένα πρώτο φορτίο με λιπάσματα αναμένεται να αναχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα με προορισμό το Μαλάουι, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ στο τέλος μιας συνάντησης για τις εξαγωγές μεταξύ αξιωματούχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ρωσικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη γενική γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς και τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει τα παγκόσμια προβλήματα πρόσβασης στα λιπάσματα να εξελιχθούν σε μια παγκόσμια επισιτιστική έλλειψη. Για τον λόγο, ο ΟΗΕ καλεί όλους τους παράγοντες να επιταχύνουν την άρση όλων των εμποδίων που έχουν απομείνει για την εξαγωγή και τη μεταφορά λιπασμάτων προς τις χώρες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι διαπραγματευτές είχαν συνάντηση αρκετών ωρών στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, αλλά δεν έκαναν καμιά δήλωση στο τέλος της συνεδρίασης.

Ο όρος της Μόσχας για τις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων και διατροφικών προϊόντων υιοθετήθηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία εκπνέει στις 19 Νοεμβρίου.

Ο πολυμερής μηχανισμός ελέγχου που τέθηκε σε εφαρμογή επέτρεψε έκτοτε την εξαγωγή 10,2 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και ειδών διατροφής από την Ουκρανία, τη μείωση των τιμών στην παγκόσμια αγορά καθώς και την προμήθεια ορισμένων χωρών, που έχουν επείγουσα ανάγκη να σιτίσουν τους πληθυσμούς που λιμοκτονούν.

Πηγή: newsbeast.gr