Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πλήρωσε με ρούβλια τους τόκους σε χρέη δανείων σε δολάρια, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι καταβλήθηκαν οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, συνολικού ύψους 12,51 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων). «Επομένως, οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκπληρώνονται πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD), αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες Τετάρτη σχετικό διάταγμα για τις διαδικασίες πληρωμών των ξένων ομολόγων. Οι ξένοι ομολογιούχοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στο NSD για να πληρωθούν.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ διαβεβαίωσε ότι «προκειμένου να προστατευτούν οι επενδυτές από τον κίνδυνο μεταβολών στη συναλλαγματική ισοτιμία, τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας του ρουβλίου μέχρι τη στιγμή των πληρωμών στους δικαιούχους».

Σημειώνεται, ότι στα τέλη Μαΐου, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι θα αποπληρώσει σε ρούβλια το εξωτερικό χρέος της, καθώς δεν μπορούσε πλέον να το πληρώσει σε δολάρια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Τα δύο ευρωομόλογα σε δολάρια έχουν στους όρους τους διατάξεις που προβλέπουν ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν υπό όρους να καταβληθούν σε ευρώ, στερλίνες ή ελβετικά φράγκα. Ωστόσο, δεν προβλέπουν πληρωμές σε ρούβλια, το νόμισμα που χρησιμοποίησε η Μόσχα.

Δεδομένου ότι οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν αξιολογούν πλέον τη Ρωσία, εναπόκειται στην Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων να αποφανθεί αν η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

Πηγή: newsbeast.gr