Οι αρχές της Ρωσίας έκαναν έφοδο σε ένα νοσοκομείο της Σιβηρίας και συνέλαβαν έναν καρκινοπαθή επιστήμονα που είναι σε σοβαρή κατάσταση, καθώς κατηγορείται για συνεργασία με την Κίνα.

Με βάση όσα αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό TASS, ο Ντμίτρι Κόλκερ, διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του είναι επικεφαλής του εργαστηρίου κβαντικών οπτικών τεχνολογιών, συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη την Πέμπτη (30/6) στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, καθώς έχει διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας στο τέταρτο στάδιο, όπως δήλωσε η κόρη του. Βρίσκεται σε αγωγή συντήρησης επειδή «οι δυνατότητες χημειοθεραπείας έχουν εξαντληθεί».

Σύμφωνα με τους οικείους του ο ίδιος δεν είναι σε θέση να φάει μόνος του, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας τον μετέφεραν στη Μόσχα αεροπορικώς.

Ο Κόλκερ και το περιφερειακό δικαστήριο Σοβιέτσκι του Νοβοσιμπίρσκ, που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.800 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Κόλκερ δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί.

Σημειώνεται, ότι η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών, ενώ το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την οικογένεια του Κόλκερ γράφει ότι ο επιστήμονας κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Κόλκερ είχε δώσει στο παρελθόν διάλεξη σε διεθνές συνέδριο στην Κίνα και τώρα είχε μεταφερθεί σε φυλακή στη Μόσχα, δήλωσε ο γιος του, Μαξίμ.

Πηγή: newsbeast.gr