Η Οξάνα Μαρτσένκο, σύζυγος ενός εκ των συμμάχων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια της ανάκρισης μετά τη σύλληψή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ ανέφερε ότι σε μία από τις δύο φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της και ότι ούτε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ούτε το Κρεμλίνο ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Την Τετάρτη, ο Νμτίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε: «Αυτά τα φρικιά που αυτοαποκαλούνται ουκρανικές αρχές λένε ότι θέλουν να αποσπάσουν δια της βίας την κατάθεση του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, “γρήγορα και δίκαια”, να τον καταδικάσουν και μετά να τον ανταλλάξουν με άλλους αιχμαλώτους».

Η SBU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε τον Μεντβεντσούκ, ο οποίος υποστήριζε εδώ και καιρό τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και είναι επικεφαλής της «Αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας – Για τη Ζωή», του μεγαλύτερου κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Μια φωτογραφία του Μεντβεντσούκ με χειροπέδες δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του επίσημου λογαριασμού του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram, ενώ η δεύτερη δημοσιοποιήθηκε από την SBU στο Facebook.

Παρουσιάζοντας τις δύο φωτογραφίες, η Μαρτσένκο δήλωσε ότι η μία είχε τραβηχτεί πριν από την ανάκριση και δεν ήταν εμφανές κάποιο σημάδι τραυματισμού. Στη δεύτερη όμως – η οποία είπε ότι είχε τραβηχτεί στη διάρκεια της ανάκρισης – όπου τα μαλλιά πέφτουν στο μέτωπό του, σημείωσε ότι «φαίνεται μια μεγάλη μελανιά, την οποία προσπάθησαν να κρύψουν με τα μαλλιά του». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξυλοκοπήθηκε κατά τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του», ισχυρίστηκε.

Στην επίμαχη φωτογραφία διακρίνεται κάτι σαν σημάδι, το οποίο καλύπτεται από τα μαλλιά, αν και το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από τι μπορεί να προκλήθηκε.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ο Μεντβεντσούκ διέφυγε από κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί τον Μάιο του 2021, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και εν συνεχεία για βοήθεια σε τρομοκράτες.

Ο φιλορώσος πολιτικός, ο οποίος σημειωτέον έχει δηλώσει ότι ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του, αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Ο επικεφαλής της SBU δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μεντβεντσούκ σχεδίαζε να διαφύγει στο εξωτερικό, περνώντας κρυφά στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, αλλά το σχέδιό του έπεσε στο κενό.

Η Μαρτσένκο τόνισε ότι θέλει να μάθει πού βρίσκεται ο σύζυγός της, για να προστατευθεί από τυχόν κακοποίηση και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και πρόσβαση σε δικηγόρο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει την ανταλλαγή του Μεντβεντσούκ με ουκρανούς αιχμαλώτους που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Μόσχα απέρριψε την πρόταση την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι εκείνοι που τον κρατούν ενδέχεται σύντομα να συλληφθούν.

Πηγή: newsbeast.gr