Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποκάλυψε με ανακοίνωσή του πως το πολεμικό πλοίο Moskva βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της νότιας Ουκρανίας.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το αν χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους όπως διατείνεται το Κίεβο ή αν η ζημιά που οδήγησε στην απομάκρυνση του πληρώματος προκλήθηκε από έκρηξη μέρους των πυρομαχικών που είχε στο κατάστρωμα όπως ανέφερε η ρωσική πλευρά.

Το καταδρομικό, ένα από τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου, παρουσίασε εκτενείς ζημιές καθώς έπλεε προς τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.

Το Moskva ήταν καταδρομικό κλάσης Slava και το τρίτο μεγαλύτερο σκάφος στο ρωσικό στόλο, ενώ ναυπηγήθηκε στην Ουκρανία την εποχή της ΕΣΣΔ το 1980. Διέθετε πλήρωμα 510 ατόμων και μετέφερε πάνω από δώδεκα αντιπλοϊκούς πυραύλους Vulkan και μια σειρά από όπλα κατά υποβρυχίων και ναρκοπεδίων.

Μάλιστα, ήταν εξοπλισμένο με ένα σύστημα αεράμυνας τριών επιπέδων και εκτός από τις άμυνες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μπορούσε να εμπλέξει έξι οπλικά συστήματα κοντινής εμβέλειας (CIWS). Παράλληλα, μπορούσε να εκτοξεύσει 5.000 βλήματα σε ένα λεπτό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τείχος προστασίας.

Πηγή: newsbeast.gr