Μια Ρωσίδα δημοσιογράφος καταγγέλλει το Κρεμλίνο για βασανιστήρια, καθώς το καθεστώς της Ρωσίας την κατηγόρησε για διάδοση fake news, με αποτέλεσμα να την κλείσουν αναγκαστικά σε ψυχιατρείο.

Ο ιστότοπος Tayga.info αναφέρει ότι η δημοσιογράφος Μαρία Πανομαρένκο από την πόλη Μπαρναούλ, η οποία είναι ακτιβίστρια και συνεργάζεται με τον ιστότοπο RusNews, είχε συλληφθεί στις 27 Απριλίου, με την κατηγορία ότι διέδιδε ψευδείς ειδήσεις για τον ρωσικό στρατό. Αφορμή για να της ασκηθεί ποινική δίωξη υπήρξε ανάρτηση της στο Telegram για τους βομβαρδισμούς του δραματικού θεάτρου της Μαριούπολης, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από χίλιοι άμαχοι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι βομβάρδισε το θέατρο.

Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο Radio Liberty

Επίσης, ο ιστότοπος Radio Liberty ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ανάκρισης, αποφασίστηκε ότι η Πανομαρένκο έπρεπε να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις σε τοπικό ψυχιατρικό νοσοκομείο, όμως οι εξετάσεις έπρεπε να περιλαμβάνουν μόνο παρακολούθηση και όχι τη χορήγηση φαρμάκων.

Η Πανομαρένκο ισχυρίζεται ότι της χορηγήθηκε ένεση με άγνωστα φάρμακα επειδή ζήτησε τα προσωπικά της αντικείμενα και τα είδη προσωπικής υγιεινής και επειδή απαίτησε να επικοινωνήσει με δικηγόρο. «Τρεις άντρες της υπηρεσίας ασφαλείας μου κρατούσαν τα χέρια και τα πόδια, με καθήλωσαν στο κρεβάτι και μια νοσοκόμα μου έκανε την ένεση», ανέφερε η δημοσιογράφος.

Στη Μαρία Πανομαρένκο ως ακτιβίστρια στο Μπαρναούλ, της είχε επιβληθεί πρόστιμο επειδή έκανε μόνη της πικετοφορία διαμαρτυρόμενη για τις αλλαγές στο σύνταγμα. Σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου για διοικητικές παραβάσεις, προσήλθε με μια μάσκα που έγραφε «Να παραιτηθεί ο Πούτιν». Για την ενέργεια της αυτή της επιβλήθη πρόστιμο. Η Πανομαρένκο συμμετείχε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μπαρναούλ και το Νοβοσιμπίρσκ ως δημοσιογράφος του RusNews. Βάσει του νόμου περί διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» μπορεί να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως 10 έτη. Με απόφαση του δικαστηρίου έχει προφυλακισθεί και θα παραμείνει προφυλακιστέα τουλάχιστον έως τις 28 Αυγούστου.

Πηγή: newsbeast.gr