Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κοντά στην Κουρσκ, ρωσική πόλη σχετικά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειάρχης της ομώνυμης περιοχής Ρόμαν Σταροβόιτ.

«Ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στην Κουρσκ», ανέφερε ο κ. Σταροβόιτ μέσω Telegram.

«Ζητάμε από τους κατοίκους της Κουρσκ να παραμείνουν ήρεμοι, η πόλη βρίσκεται υπό την αξιόπιστη προστασία του στρατού μας», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Η περιφέρεια Κουρσκ βομβαρδίζεται συχνά από ουκρανικές δυνάμεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ουκρανικές αρχές, από τη μεριά τους, ήραν τις πρώτες πρωινές ώρες τον συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές που κήρυξαν νωρίτερα σε όλη την επικράτεια και αξιωματούχοι στο Κίεβο διαβεβαίωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 30 και πλέον ρωσικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει κάπου 20 επιδρομές με πυραύλους και UAVs εναντίον ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, από τις αρχές του Μαΐου.

Η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου ανέφερε μέσω Telegram σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν ταυτόχρονα πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πλήξουν στόχους στην πρωτεύουσα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 30 στόχοι διαφόρων τύπων εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν στον εναέριο χώρο πάνω και γύρω από το Κίεβο από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας», ανακοίνωσε.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, κάνοντας λόγο για δυο κύματα επιθέσεων, διαβεβαίωσε μέσω Telegram πως δεν υπήρξαν κλήσεις στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν γενικά το τελευταίο διάστημα πως καταρρίπτουν την πλειονότητα των πυραύλων και των UAVs της Ρωσίας.

Η Ολλανδία θέλει να αγοράσει άρματα μάχης Leopard 1 και να τα δώσει στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα ζητήσει από αυτή της Ελβετίας άδεια να αγοράσει βαριά άρματα μάχης Leopard 1 από ελβετική εταιρεία προκειμένου να τα διαθέσει στον στρατό της Ουκρανίας, μετέδωσε χθες Πέμπτη το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ανήγγειλε πως θα παραδώσει τουλάχιστον εκατό βαριά άρματα μάχης Λέοπαρντ 1, παλαιότερης τεχνολογίας, στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με τη Γερμανία και τη Δανία.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η αγορά στην οποία αναφέρθηκε το ANP αποτελεί μέρος του αρχικού σχεδίου, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Οι υπηρεσίες του κ. Ρούτε δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τον περασμένο μήνα, η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε την απόσυρση από την υπηρεσία 25 πιο προηγμένων Λέοπαρντ 2, προκειμένου να επαναπωληθούν στη Γερμανία.

Το ζήτημα της πώλησης αρμάτων μάχης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα λεπτό στην Ελβετία, όπου η νομοθεσία για την ουδετερότητα της χώρας και η απαγόρευση της πώλησης όπλων σε εμπόλεμες χώρες αποκλείουν το ενδεχόμενο απευθείας παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, μολονότι η ελβετική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως τάσσεται υπέρ της και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από πλευράς του Κιέβου.

Πηγή: newsbeast.gr