Οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι «εξαιρετικά ενοχλημένοι» από την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν και συζητούν σενάρια απομάκρυνσής του από την εξουσία, μετέδωσε την Τετάρτη το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν αυτό, η ρωσική ελίτ «υποφέρει» από τις κυρώσεις της Δύσης, κάτι που σχετίζεται με τη δυσαρέσκεια της με το Κρεμλίνο. Όπως αναφέρεται:

«Στην Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου ολιγάρχη Πιοτρ Άβεν και του Καζάκου δισεκατομμυριούχου Αλεξάντερ Μασκέβιτς. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Άβεν επισήμανε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από την πολιτική του Πούτιν. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν σκληρά τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων».

Επισημαίνεται επίσης ότι έγινε λόγος για το ότι εκπρόσωποι των Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών αυτή την στιγμή αναζητούν τρόπους για να επηρεάσουν τον Πούτιν ή πρόσωπα που είναι κοντά του και ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες αυτές δυσχεραίνονται από το ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση και στην ουσία δεν αφήνει κανέναν να τον δει, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, βάσει των πληροφοριών του Ukrinform.

Ωστόσο, οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικά βήματα. Ορισμένοι ολιγάρχες συζητούν ακόμη και την φυσική απομάκρυνση του Πούτιν, δήλωσαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

Ποιοι είναι οι Άβεν και Μασκέβιτς

O Πιοτρ Άβεν είναι Ρώσος πολιτικός, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ρωσικής εμπορικής τράπεζας «Alpha-Bank. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το 2021 ο Άβεν βρισκόταν στην 30η θέση των 200 πιο πλούσιων Ρώσων, με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο Αλεξάντρ Μασκέβιτς, δισεκατομμυριούχος από το Καζακστάν με καταγωγή από την Κιργιζία είναι υπήκοος Καναδά και ζει στο Τελ-Αβίβ. Σύμφωνα με το Forbes, το 2016 η περιουσία του έφθανε το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: newsbeast.gr