Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται ακατάπαυστα και σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη να συνασπίζεται εναντίον της Ρωσίας ενα δημοσίευμα του Financial Times έρχεται να προβληματίσει και να ανησυχήσει ακόμα περισσότερο τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Γερμανία, περιλαμβάνονται μεταξύ των χωρών στις οποίες έχουν εντοπίσει πράκτορες που δρούσαν υπέρ της Ρωσίας διοχετεύοντας τις μυστικές υπηρεσίες με ευαίσθητα έγγραφα και μυστικά κρατών.

Μάλιστα, οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, διαθέτουν αρκετά στοιχεία και πληροφορίες και συμβουλεύουν τις Ευρωπαϊκες χώρες όταν εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις.

Σύμφωνα με τους FT δεκάδες Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται στη Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και το Βέλγιο, ενώ την ίδια ώρα, δεκάδες Ρώσοι πολίτες έχουν απελαθεί από τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας τους τελευταίους μήνες με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στους FT λέει ότι η συζήτηση για τους Ρώσους μυστικούς πράκτορες ήταν κάπως «απαγορευμένη» τα τελευταία χρόνια, και δρούσαν ανενόχλητοι στην Δύση. Τον τελευταίο καιρό όμως, η Ευρώπη κοιτάζει κατάματα το πρόβλημα. Όπως λέει ο ίδιος, «οι δημοκρατίες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στην απειλή, αν δεν γνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών το πρόβλημα».

Τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα προκαλούν προβληματισμό. Το 2017, αποκαλύπτεται ότι ρώσος πράκτορας δούλευε ως στενός σύμβουλος του τότε Γάλλου υπουργού Άμυνας – τώρα είναι υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian.

Τον Ιούλιο του ‘20, οι αρχές της Δανίας εντόπισαν Ρώσους που προσπαθούσαν να κλέψουν έγγραφα που αφορούσαν την ενεργειακή τεχνολογία. Την ίδια χρονιά, Γάλλος στρατηγός, ο οποίος ήταν στο ΝΑΤΟ και εργαζόταν στην ναυτική βάση της Νάπολης συνελήφθη διότι είχε παραδώσει απόρρητα έγγραφα στη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας (GRU). Ξανά στη Δανία, τον Δεκέμβριο, εντοπίστηκαν δύο μυστικοί πράκτορες οι οποίοι προσπαθούσαν να κλέψουν πληροφορίες από Δανέζικη εταιρία νανοτεχνολογίας.

Τον Μάρτιο του ‘21, στην Βουλγαρία συνελήφθησαν 6 ημεδαποί ανάμεσα τους και εργαζόμενοι στο υπουργείο Άμυνας αλλά και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, διότι πωλούσαν πληροφορίες στην GRU για 3000 δολάρια την κάθε μια. Στην Γερμανία, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, συνελήφθη επιστήμονας, διότι είχε «κλέψει» απόρρητες πληροφορίες που αφορούν την τεχνολογία πυραύλων.

Η Ρωσία έχει περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στις τρεις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες που διαθέτει. Η GU, μια από τις μεγαλύτερες μυστικές της υπηρεσίες, είναι επικεντρωμένη σε θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και στρατιωτικές τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα το σαμποτάζ και την υπονόμευση ενεργειών. ι

Το FSB είναι επικεντρωμένο στο εσωτερικό της χώρας και συλλέγει πληροφορίες από τις γειτονικές χώρες, ανάμεσα τους και την Ουκρανία. Το SVR, διάδοχος της KGB, έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη συλλογή πληροφοριών από άλλες μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Πηγή: newsbeast.gr