Το αεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Tass από την περιοχή.

Η κινητικότητα γύρω από το αεροδρόμιο είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος του ρωσικού πρακτορείου είπε ότι είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.

Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Περισσότερες από 20 διεθνείς πτήσεις, από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ, έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η κρατική τηλεόραση Khabar-24 ανέφερε, πάντως, ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν λειτουργεί και εκτελούνται κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού.

Νωρίτερα, η τηλεόραση ανέφερε ότι τα αεροδρόμια του Καζακστάν θα ξαναρχίσουν τις διεθνείς πτήσεις προς Μόσχα και Ντουμπάι από τις 15.00, τοπική ώρα.

Επισημαίνεται πως ο συνολικός απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει άγνωστος, καθώς οι αρχές απαριθμούν επισήμως μόνο τις απώλειες που αφορούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Κατά την κυβέρνηση οι νεκροί αστυνομικοί από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη χώρα είναι 18.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως δεκάδες ή και εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιώτες πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων.

Εκατοντάδες είναι και οι κρατούμενοι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλούνται τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Ρωσικός στρατός μεταβαίνει στο Καζακστάν

Σε Αλμάτι και το Ζέτιγκεν οι ρωσικές συνάμεις

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν.

Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο. Στης φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική πλευρά διακρίνεται και η προετοιμασία τεθωρακισμένων οχημάτων προς μεταφορά στο γειτονικό Καζακστάν.

Ρωσικός στρατός μεταβαίνει στο Καζακστάν

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του CSTO, λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας – σήμερα, Παρασκευή, η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

Πηγή: newsbeast.gr