Για κατασκοπεία του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος Ariane για λογαριασμό της Μόσχας κατηγορείται ένας ρώσος επιστήμονας, που εργαζόταν σε πανεπιστήμιο της Βαυαρίας. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η γερμανική εισαγγελία.

Ο άνδρας, ο Iλνούρ Ν., συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο.

Κατηγορείται ότι συνέλεξε πληροφορίες για τη Ρωσία «σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οχήματος εκτόξευσης Ariane».

Ο Ιλνούρ Ν. στρατολογήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019», σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, που είναι επιφορτισμένη με τις υποθέσεις κατασκοπείας.

Εικόνα μέσα από τη NASA

Από τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, συναντήθηκε επανειλημμένα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών στον οποίο διαβίβασε, «στη διάρκεια πολλών συναντήσεων, πληροφορίες για τα σχέδια έρευνας στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, κυρίως για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οχήματος εκτόξευσης Ariane».

Σε αντάλλαγμα έλαβε ποσό χρημάτων σε μετρητά συνολικού ύψους 2.500 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τον άνδρα ή το πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Ιούνιο, η γερμανική δικαιοσύνη είχε πει ότι ήταν βοηθός «σε μια επιστημονικοτεχνική έδρα».

Πηγή: newsbeast.gr