Ανοιχτά επέκρινε ο ολιγάρχης Βλαντίμιρ Ποτάνιν την ενδεχόμενη κατάσχεση από το κράτος ξένων επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια απειλή το φάσμα της οποίας πλανάται όλο και περισσότερο.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο οποίος είναι τακτικά επικεφαλής του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, πρόσκειται στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συνηθίζει να παίζει χόκεϊ στον πάγο.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μια πολύ συνετή προσέγγιση όσον αφορά (…) την κατάσχεση επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά. Αυτό θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917», έτος της μπολσεβικικής επανάστασης, αναφέρει ο Ποτάνιν σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τη Norilsk Nickel (Nornickel), τη γιγάντια μεταλλευτική εταιρεία της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος.

«Τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου -την παγκόσμια δυσπιστία έναντι της Ρωσίας από την πλευρά των επενδυτών- θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολυάριθμες επιχειρήσεις δεν έβαλαν τέλος στις δραστηριότητές τους, αλλά τις ανέστειλαν, απόφαση που ίσως «έχει ληφθεί έπειτα από άνευ προηγουμένου πιέσεις που ασκούνται σ’ αυτές από την ξένη κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί συνεπώς να επιστρέψουν.

Βλαντίμιρ Ποτάνιν και Βλαντιμίρ Πούτιν

Χωρίς να προφέρει τη λέξη «εθνικοποίηση», ο Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τάσσεται υπέρ του διορισμού «εξωτερικών» διοικητών επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία «για να τις μεταβιβάσουν σ’ αυτούς που θέλουν να τις κάνουν να λειτουργήσουν».

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» στους ξένους οικονομικούς παράγοντες που το επιθυμούν και πως τα δικαιώματά τους «θα προστατευθούν».

Το ρωσικό κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία δήλωσε από την πλευρά του ότι ετοίμασε ένα νομοσχέδιο «που θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό προς την εθνικοποίηση αγαθών ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά» ώστε «να αποφευχθεί η πτώχευση και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».

Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας άλλος ολιγάρχης, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είχε ζητήσει να μπει τέλος στον «κρατικό καπιταλισμό» στη Ρωσία μετά την κρίση που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.

«Αυστηρός έλεγχος» στις ξένες εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, η ρωσική εισαγγελία διέταξε την διεξαγωγή «αυστηρού ελέγχου» στις ξένες εταιρείες που ανακοινώνουν την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στην Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι εισαγγελείς θα εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κάθε απόπειρα των εταιρειών που αποχωρούν από την Ρωσία «να μην τηρήσουν μονομερώς τις υποχρεώσεις της» θα «κατασταλεί αποφασιστικά».

Επίσης, απειλεί με ποινικές διώξεις τις εταιρείες που θα επιλέξουν τον δρόμο της πτώχευσης, «πλαστής ή προμελετημένης».

Πλήθος εταιρειών έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει τις δραστηριότητες στην Ρωσία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανάμεσά τους οι Coca-Cola, H&M, McDonald’s, Ikea, Shell BP…

Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Ρωσία απειλούνται, την ώρα που οι δυτικές κυρώσεις που πλήττουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την βιομηχανία, απειλούν να βυθίσουν την χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση.

Έχουν ήδη προκαλέσει κατάρρευση του ρουβλίου και επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Πηγή: newsbeast.gr