Ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο δήλωσε τη Δευτέρα (14/3) πως ελλοχεύει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ οι οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν.

Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν κάνει δημοσίως έκκληση για ειρήνη από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων οι Μιχαΐλ Φρίντμαν, Πιοτρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε ο 50χρονος Μελνιτσένκο, που είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει Ουκρανή μητέρα, σε δήλωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εκπρόσωπό του.

«Θύματα η γεωργία και τα τρόφιμα»

«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», δήλωσε ο Μελνιτσένκο, που ίδρυσε την EuroChem, έναν από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία παραγωγούς λιπασμάτων, που μεταφέρθηκε στο Τσουγκ της Ελβετίας, το 2015, και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα στη Ρωσία.

Ο Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν λόγω της εκτίναξης των τιμών λιπασμάτων, εάν η Δύση προκαλέσει προβλήματα για τους εξαγωγείς λιπασμάτων της Ρωσίας –που αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο πόλεμος «έχει ήδη οδηγήσει σε άλμα τιμών στα λιπάσματα που δεν είναι πλέον προσιτά από οικονομικής άποψης για τους αγρότες», δήλωσε ο Μελνιτσένκο. Είπε ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων που ήδη διαταράχθηκαν λόγω της COVID-19 υφίστανται τώρα ακόμα περισσότερες πιέσεις.

«Τώρα θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανώς σε ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο ίδιος.

Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Μελνιτσένκο

Ο Μελνιτσένκο, που ήταν μόλις 19 ετών όταν κατέρρευσε τη Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε να ασχολείται με την αγορά συναλλάγματος ενώ ήταν φοιτητής Φυσικής στο Moscow State University. Στη συνέχεια όμως εγκατέλειψε τις σπουδές τους για να δραστηριοποιηθεί στο χαώδη μετασοβιετικό κόσμο των επιχειρήσεων. Ίδρυσε την τράπεζα MDM αλλά τη δεκαετία του 1990 ήταν ακόμα πολύ μικρή για να λάβει μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις υπό τον πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν, που έδωσε τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της πρώην υπερδύναμης σε επιχειρηματίες που θα γίνονταν γνωστοί ως ολιγάρχες λόγω της πολιτικής και οικονομικής τους επιρροής. Ο Μελνιτσένκο άρχισε τότε να αγοράζει προβληματικές μονάδες άνθρακα και λιπασμάτων. Η περιουσία του το 2021 αποτιμήθηκε από το Forbes στα 18 δισεκ. δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον 8ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Μελνιτσένκο λόγω της ρωσικής εισβολής. Ανέφερε ότι η παρουσία του σε συνάντηση στο Κρεμλίνο μεταξύ του Πούτιν και 36 επιχειρηματιών που διοργανώθηκε από τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών έδειξε ότι εκείνος είναι «ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται σε κλάδους της οικονομίας».

Ο Μελνιτσένκο «δεν έχει καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία. Δεν έχει πολιτικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Το να παραλληλίζει κανείς την παρουσία σε μία συνάντηση μέσω της συμμετοχής σε ένα επιχειρηματικό συμβούλιο, όπως δεκάδες επιχειρηματίες από τη Ρωσία και την Ευρώπη έκαναν στο παρελθόν, και το να υπονομεύεται ή να απειλείται μια χώρα είναι παράλογο και δεν βγάζει νόημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στις 9 Μαρτίου, ο Μελνιτσένκο παραιτήθηκε από μέλος του συμβουλίου και τη θέση του μη εκτελεστικού διευθυντή στην EuroChem και τη SUEK, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Η EuroChem έχει παραγωγικές μονάδες στη Ρωσία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία και το Καζακστάν. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην κατάσχεση του γιοτ του Μελνιτσένκο, μήκους 143 μέτρων και αξίας 530 εκατ. ευρώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Το Παρίσι θέλει να επιβληθούν κυρώσεις σε «αρκετές δεκάδες» ακόμη πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν

Η Γαλλία θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «αρκετές δεκάδες» επιπλέον ονόματα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να προστεθούν στον κατάλογο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα μεταβιβάσουμε αρκετές δεκάδες ονόματα προσώπων της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο LCI, πριν από τις συνόδους που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι γαλλικές υπηρεσίες παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών έχουν εντοπίσει ότι τα πρόσωπα αυτά ή συγγενείς τους έχουν περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία, πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που πρόσκεινται στο καθεστώς της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έχει θέσει σε ισχύ οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που έχουν προκαλέσει κατάρρευση του ρουβλίου.

Η G7 και η ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης την Παρασκευή ότι προτίθενται να απαγορεύσουν την εξαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία ή ακόμη να αποκλείσουν την Μόσχα από τη ρήτρα του μάλλον ευνούμενου κράτους που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών τελωνειακών δασμών.

«Καταφέρουμε πλήγματα στη ρωσική οικονομία», «στιβαρά» πλήγματα, σημείωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» για να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Πηγή: newsbeast.gr