«Είναι οι κοινωνικές ανάγκες που ορίζουν την πολιτική μας. Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Έχουμε ήδη διανύσει σημαντική διαδρομή της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας, οπότε μιλά το αποτύπωμα της πολιτικής μας γραφής. Τα έργα των τελευταίων 2,5 ετών μιλούν καλύτερα από τα λόγια και επιβεβαιώνουν την αλήθεια όσων υποσχεθήκαμε», δήλωσε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή.

«Η φιλοσοφία της ΝΔ ήταν και είναι σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση των φορολογικών βαρών, στη δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και άρα στην προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και υπογράμμισε ότι το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ισορροπεί ανάμεσα στην οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι καταιγιστικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε έναν πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό δημόσιας διοίκησης, η με μεγάλες ταχύτητες μετάβαση στην ψηφιακή Ελλάδα, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποτελούν βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης», συνέχισε.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 55.425 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) σε 65.594 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 2.6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Οι δαπάνες

«Κύρια αιτία αύξησης των δαπανών παραμένει η υγειονομική κρίση, ενώ προστίθενται και οι αυξημένες φυσικές παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η οικονομική κρίση έπληξε δια μακρόν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η χώρα μας – κακώς μεν, αλλά αυτό επιτάσσει η σώφρων πολιτική και αυτό μας διδάσκει η Ιστορία – αναγκάζεται να μετέχει σε κούρσα εξοπλισμών, όχι από κάποιου είδους καπρίτσιο, αλλά διότι έτσι υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικότερα τα δίκαιά μας έναντι προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Τα νέα προγράμματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, εντάσσονται στο δεκαπενταετές σχέδιο πλήρους ανάταξης από τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί», είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.

Σε αυτά «προστίθενται φυσικά οι επιτυχημένες κινήσεις στην διεθνή σκακιέρα με σημαντικά πρώτη την πρόσφατη συμφωνία με την φίλη και σύμμαχο Γαλλία, το μέγεθος της αξίας της οποίας, ορισμένοι δυστυχώς δεν αντελήφθησαν ή δεν θέλησαν να αντιληφθούν, ωσάν η εξωτερική πολιτική ή τα εθνικά δίκαια να αφορούν μόνον την κυβέρνηση και όχι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ολόκληρης».

Τα έσοδα

Ως προς τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για έσοδα, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε ότι αυτά δεν θα προέλθουν από την αύξηση των φορολογικών βαρών.

«Αυτά τα έσοδα δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα επιβολής νέων φόρων, αλλά ως συνέπεια της δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας. Αντιθέτως με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, εμείς πιστεύουμε ότι η φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως και η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, αποτελούν βασικές συνιστώσες μιας ισχυρής ανάπτυξης», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και επισήμανε ότι για την ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται αύξηση κατά 3%, για τις επενδύσεις προβλέπεται αύξηση κατά 21,9% και για τις εξαγωγές αύξηση κατά 21%.

Το σχέδιο ανάκαμψης

«Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης και θα συμβάλει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στην προσδοκώμενη αύξηση του Α.Ε.Π. για το 2022. Ταυτοχρόνως, η συνέχιση της υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων που αποτελούσαν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, θα αποτελέσει έναν επιπλέον ευνοϊκό παράγοντα, για την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2022», είπε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ.

Οι δαπάνες για την υγεία

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την υγεία, που αποτέλεσαν βασικό σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας για το 2022 είναι σαφώς αυξημένες σε σχέση με το 2021, παρά την αντίθετη ρητορική της αντιπολίτευσης» και συνέκρινε τα ποσά που διατέθηκαν με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συγκρίνοντας τους Προϋπολογισμούς των δύο κυβερνήσεων βλέπουμε μια αύξηση κατά 637 εκατ. ευρώ το 2022 σε σχέση με το 2019 στις δαπάνες που προβλέπονται για το υπουργείο Υγείας. Χωρίς, να βάλουμε σ’ αυτές τις έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν, προσθέσουμε και τις έκτακτες δαπάνες, τότε για το 2021 οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ανέρχονται στα 5,217 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα 5,257 δισ. ευρώ. Και επειδή η αντιπολίτευση θα σπεύσει να καταγγείλει ότι το ποσό των 736 εκατ. ευρώ των έκτακτων δαπανών για το 2022 δεν είναι επαρκές, να επισημάνω ότι το τελικό ποσό των έκτακτων δαπανών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την υγειονομική πορεία της πανδημίας. Σε περίπτωση, συνεπώς, που υπάρξει παράταση του φαινομένου, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της – όπως έχουν επανειλημμένως δηλώσει – θα προβούν σε πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας», είπε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Κοινωνική δικαιοσύνη, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη

«Ο Προϋπολογισμός του 2022, αποτελεί μια νέα αρχή, ένα βήμα από την ανάσχεση της πανδημίας, προς την ανάκαμψη και την κανονικότητα», είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο συζητούμενος Προϋπολογισμός συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Και κατά τούτο, επιβεβαιώνει τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας. Προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Παρέχουμε κίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα και επαναφέρουμε την οικονομία στην διεθνή σκηνή».

«Θα συνεχίσουμε, να εργαζόμαστε συστηματικά και τον επόμενο χρόνο, ώστε το 2023 να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τα ελλείμματα της πανδημίας και να επιτύχουμε προβάδισμα πλεονάσματος. Να διατηρήσουμε τη δυνατότητα δανεισμού χαμηλού κόστους ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκτώντας επενδυτική βαθμίδα. Και τα επιτύχουμε όλα αυτά, όπως τα καταφέραμε σε απείρως δυσκολότερες συνθήκες των τελευταίων 2 ετών.

Γι’ αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και υπερψηφίζει τον αναπτυξιακό Προϋπολογισμό του 2022», είπε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή

Για «προϋπολογισμό δραστικής μείωσης εισοδημάτων και δαπανών υγείας» μίλησε η Αχτσιόγλου

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε από την πλευρά της η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κατηγορώντας την για προσπάθεια καλλιέργειας ψευδαισθήσεων ενώ απέρριψε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, χαρακτηρίζοντας τον μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών.

«Είναι ένας προϋπολογισμός μείωσης εισοδημάτων και κοινωνικών αποκλεισμών. Η κυβέρνηση ακολουθεί εμμονικά την ίδια πολιτική που οδηγεί στην ανεργία, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε.

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες ενώ αυξάνει κατά 3,5 δισ. τους φόρους και αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ακόμα, η κ. Αχτσιόγλου απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων τονίζοντας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα «μέσα από φωτογραφίες της στιγμής και ψηφίδες βολικών στοιχείων». «Αναλάβετε το κόστος των ψευδαισθήσεων σας. Δεν είναι το ζήτημα της πολιτικής ηθικής αλλά η στρατηγική. Πανηγυρίζεται για το δώρο που δίνεται στα ΑΜΕΑ αλλά αποκρύπτεται ότι μειώνεται κατά 50 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό και όμως αυτοθαυμάζεστε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου. Ταυτόχρονα, επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο για να έχει μια στοιχειώδη βιοποριστική λειτουργία ο κάθε εργαζόμενος».

«Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσανε στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020 και το 2021 παρά την ύφεση και μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία δεν το κάνανε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα πως τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, όταν το επίπεδο της ακρίβειας έχει δημιουργήσει ρεκόρ 10ετίας στα είδη πρώτης ανάγκης». Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου για τα κονδύλια του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την ίδια ώρα που η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τη χώρα μας να έχει μαύρο ρεκόρ, η ακρίβεια σαρώνει τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση μειώνει τα κονδύλια κατά 820 εκατ. ευρώ αφαιρώντας από τα δημόσια νοσοκομεία 280 εκατ. ευρώ και περικόπτοντας έκτακτες και υγεινομικές δαπάνες για την πανδημία».

«Αν ήσασταν σεμνοί δεν θα λέγατε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται επαρκώς. Δεν θα είχατε όρεξη για στρεπτοδικίες. Αν ήσασταν διορατικοί δεν θα μειώνατε τις δαπάνες υγείας για το 2022, όταν τα ποσά που δαπανήθηκαν φέτος ήταν εγκληματικά ανεπαρκή. Υπάρχει δραματική μείωση των δαπανών υγείας και για του χρόνου μετά την φετινή δραματική κρατική χρηματοδότηση», επεσήμανε.

«Υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει να λάβουμε από την πανδημία. Ότι από τους γιατρούς μέχρι τους διανομείς, ήταν οι δυνάμεις εργασίας που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό να το θυμόμαστε και να αναρωτιόμαστε αν το πολιτικό σύστημα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση αυταρχική, συντηρητική που ούτε θέλει ούτε μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Πηγή: newsbeast.gr