Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε ο ναζιστικός χαιρετισμός του Ευρωβουλευτή από τη Βουλγαρία, Angel Dzhambazki από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα VMRO. Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο Dzhambazki φαίνεται να σηκώνει το δεξί του χέρι και να χαιρετά ναζιστικά πριν αποχωρήσει από την αίθουσα της Ευρωβουλής.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Βούλγαρος ακροδεξιός Ευρωβουλευτής, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κράτος Δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία. «Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να μας πείτε τι να πούμε και τι να κάνουμε. Ζήτω ο Orban και το Fidesz, ζήτω ο Kaczynski και το PiS, ζήτω η Βουλγαρία και το έθνος-κράτος μας», δήλωσε ο Dzhambazki κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Ζήτω η Ευρώπη των εθνών» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, με ανάρτηση στο Twitter, χαρακτήρισε «αποτρόπαια» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επικυρώσει έναν μηχανισμό που επιτρέπει το μπλοκάρισμα κεφαλαίων σε χώρες όπου υπάρχουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν αμφισβητήσει τον νόμο, ο οποίος απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Pina Picierno, δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο «θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη ώστε να δει αν υπήρξε φασιστικός χαιρετισμός ή όχι». «Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν αυτό έχει γίνει, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα ληφθούν κυρώσεις», υπογράμμισε.

«Στη συνεδρίαση στην οποία προέδρευσα απόψε, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Dzhambazki έκανε τον ναζιστικό χαιρετισμό. Καταδίκασα αμέσως το περιστατικό και ζήτησα να τιμωρηθεί αυτή η επαίσχυντη και απαράδεκτη χειρονομία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα ζωντανό μνημείο της δημοκρατίας κατά της βαρβαρότητας και του φασισμού» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, καταδίκασε τον ναζιστικό χαιρετισμό, τονίζοντας σε ανάρτησή του ότι έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα συμβολίζει το Ευρωκοινοβούλιο και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις.

Πηγή: newsbeast.gr