Οι χώρες του OPEC+ κατέληξαν σε συμφωνία για να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν δημιουργηθεί από την μείωση του ρωσικού πετρελαίου, καθώς έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Έτσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο OPEC+ ανέφερε ότι συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Παρόμοια θα είναι η αύξηση και τον Αύγουστο. Έως τώρα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 bpd τον μήνα για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, το υπουργείο Πετρελαίου του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της χώρας θα αυξηθεί στα 2.768 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ στην Αλγερία η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει τα 1.039 bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Ennahar TV.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ένδειξη της προθυμίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να ρίξουν στην αγορά περισσότερο αργό, μετά τις πιέσεις που δέχονται τους τελευταίους μήνες από τη Δύση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στα 117 δολάρια το βαρέλι, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Σημειώνεται, ότι η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ προγραμματίστηκε για τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές.

Πηγή: newsbeast.gr