Το σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει με τον κορονοϊό στη Ρωσία, έχει φτάσει να επηρεάζει άμεσα και σε πολιτικό επίπεδο. Όπως δήλωσε σήμερα (17/11) ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω βουλή), Βιτσισλάβ Βολόντιν, 130 βουλευτές στην παρούσα περίοδο έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό ή ασθενούν αυτήν τη στιγμή, ενώ 28 βουλευτές νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα ημερήσιο αριθμό ρεκόρ 442 θανάτων από Covid-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 33.931.

Οι Αρχές ανέφεραν επίσης 22.410 νέα κρούσματα του κορονοϊού μέσα στο τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 5.882 στην πρωτεύουσα Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 1.971.013.

Μεταλλάξεις του κορονοϊού στη Σιβηρία – Άγνωστο πόσο μεταδοτικές ή φονικές είναι

Υπενθυμίζεται ότι, με φόντο τον αριθμό – ρεκόρ των 442 θανάτων από κορονοϊό σήμερα, η επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας Rospotrebnadzor της Ρωσίας ανακοίνωσε μεταλλάξεις στη Σιβηρία.

«Βλέπουμε συγκεκριμένες αλλαγές…στη Σιβηρία που μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι σε αυτή την περιοχή (ο ιός) σχηματίζει την δική του εκδοχή με συγκεκριμένες μεταλλάξεις» δήλωσε η Άννα Πόποβα, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Πόποβα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο μεταδοτική ή φονική θεωρείται η μετάλλαξη, αλλά διευκρίνισε ότι αυτή δεν θα κάνει πιο επικίνδυνο τον ιό.

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι κλινικές δοκιμές μετά την καταχώριση του δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο παρασκεύασε το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν την περασμένη Κυριακή, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, ο Ρινάτ Μαξιούτοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Μια αμερικανική έρευνα τον Σεπτέμβριο βρήκε λιγοστές ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις του ιού τον έχουν καταστήσει φονικότερο, καταλήγοντας ότι η σοβαρότητα της COVID-19, της νόσου που προκαλείται από τον κορονοϊό, περισσότερο συνδέεται με το γενετικό προφίλ του ασθενή και με τυχόν υποκείμενα νοσήματα από τα οποία πάσχει.

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, που ονομάζεται EpiVacCorona, μπορούν τώρα να πραγματοποιούνται σε εθελοντές άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το δημόσιο μητρώο, και ο διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε παιδιά τον Δεκέμβριο, μετέδωσε το TASS.

Η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών που θα διαρκέσει έξι μήνες ξεκίνησε χθες και σε αυτήν συμμετέχουν 180 άνθρωποι, σύμφωνα με το δημόσιο μητρώο.

Στη Μόσχα, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν παρέτεινε την περίοδο τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές του Γυμνασίου κατά δύο επιπλέον εβδομάδες, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, ένας περιορισμός που όπως είπε ο ίδιος αποδείχτηκε αποτελεσματικός στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού από τους νέους στους γηραιότερους συγγενείς τους.

Οι αρχές υγείας της πρωτεύουσας ανακοίνωσαν χθες ότι έστειλαν γιατρούς στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του ιού εκεί, κάτι που είχαν κάνει και για άλλες περιοχές στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο.

Με 1.971.013 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας η Ρωσία βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 33.931.

Πηγή: newsbeast.gr