Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Με δεδομένη την «τρέχουσα κατάσταση», η Sberbank «αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά», καθώς «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους», κατά δελτίο Τύπου του ομίλου που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η United Airlines ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις της εντός του ρωσικού εναέριου χώρου

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία United Airlines επιβεβαίωσε χθες την προσωρινή αναστολή των πτήσεων της εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, ακολουθώντας την τακτική άλλων μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών.

Η United συνέχιζε να πετάει εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, προκειμένου να πραγματοποιεί μερικές πτήσεις προς και από την Ινδία κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Η Delta Air Lines, η American Airlines και η United Parcel Service όλες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους πάνω από τη Ρωσία, καθώς ο Λευκός Οίκος κινείται προς την κατεύθυνση απαγόρευσης των πτήσεων των ρωσικών αεροπορικών εταιριών εντός του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τρίτη ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Επίσης επέκρινε την, όπως τη χαρακτήρισε, λογοκρισία των κρατικά χρηματοδοτούμενων ρωσικών μέσων ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν θα λάβουμε κανενός είδους οικονομικά μέτρα διότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο», επεσήμανε ο Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ή οποιασδήποτε χώρας λογοκρίνονται».

Οι δηλώσεις του Μεξικανού προέδρου ήταν απάντηση σε μια ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνει για το Μεξικό η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Lukoil, αλλά και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

H Lukoil ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την απόκτηση του 50% των μετοχών ενός υπεράκτιου έργου εξόρυξης πετρελαίου στο Μεξικό, μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια τις εταιρείας να επεκταθεί παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επικρίνει ανοικτά τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με διάφορες κυβερνήσεις στη Λατινικής Αμερική, κυρίως με την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, αλλά οι σχέσεις της με το Μεξικό είναι περιορισμένες λόγω των στενών δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ.

Πηγή: newsbeast.gr