Μπόνους σε όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα αναμένεται να προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για την επιχείρηση «θερμοστάτης», η οποία προβλέπει τη μείωση δηλαδή της κατανάλωσης ρεύματος και ενέργειας μέσω της ρύθμισης της θερμοκρασίας των κλιματιστικών, αρχικά στον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο «θερμοστάτης» αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και θα προβλέπει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus.

Αυτό θα γίνει με σύγκριση των λογαριασμών της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Και όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα κάνουν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν το ρεύμα».

Το υπουργείο, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η πλατφόρμα, που θα ανοίξει στις 14 Ιουνίου, για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μόνο από τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 έως 20 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr