Σε διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς που προκλήθηκε στην κάψουλα Soyuz, που είχε διαρροή ψυκτικού υγρού στις 14 Δεκεμβρίου, βρίσκεται η Roscosmos. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει και μία αποστολή διάσωσης για το πλήρωμα του ISS, σε περίπτωση που η κάψουλα δεν είναι σε κατάσταση να επιστρέψει στη Γη.

Η κάψουλα Soyuz είναι προγραμματισμένη να επιστρέψει δύο κοσμοναύτες και έναν αστροναύτη στη Γη. Αν οι θερμικές αναλύσεις κρίνουν πως η θερμοκρασία της κάψουλας στο εσωτερικό της θα ανέβει πάνω από τα επιτρεπτά όρια κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, τότε η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη χωρίς το πλήρωμα. Η εκτόξευση της επόμενης Soyuz κάψουλας θα γίνει νωρίτερα από το προγραμματισμένο και θα είναι μη επανδρωμένη, έτσι ώστε να παραλάβει τους αστροναύτες από τον ISS.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρωμα επτά ατόμων στον ISS και αν η Soyuz κάψουλα κριθεί ακατάλληλη, το πλήρωμα βρίσκεται σε έμμεσο κίνδυνο αφού αν χρειαστεί η εκκένωση του σταθμού, υπάρχει μόνο ένα σκάφος. Η Crew Dragon κάψουλα της SpaceX η οποία χωράει μόνο τέσσερις αστροναύτες.

Η αιτία που προκάλεσε τη διαρροή στη Soyuz δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Η αρχική εκτίμηση πως πρόκειται για μικρομετεωρίτη ο οποίος χτύπησε το σύστημα ψύξης της κάψουλας φαίνεται να μην ευσταθεί, αφού το σκάφος χτυπήθηκε από διαφορετική κατεύθυνση.

Πηγή: newsbeast.gr