Την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας μας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Καθώς η Ευρώπη επενδύει στις δυνατότητές της ως γεωπολιτικός παράγοντας, η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα να φέρει στο τραπέζι τόσο με την ισχυρή αμυντική θέση της όσο και με τις δυνατότητές της ως ενεργειακού κόσμου» τόνισε εγκαινιάζοντας τον πρώτο Ελληνικό Οίκο στο Νταβός παρουσία μεγάλων διεθνών επενδυτών, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

O Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την πανδημία και την εργαλειοποίηση των μεταναστών μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην ενέργεια.

«Σε αυτό το δυσμενές τοπίο γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης μίας γεωπολιτικής Ευρώπης, που αργά αλλά σταθερά αναλαμβάνει όλο και περισσότερο την ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ευρώπη ήταν στο περιθώριο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η απάντησή μας ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την τόλμη, τη δύναμη και την ενότητά της», σημείωσε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς

«Από μία πανδημία που συμβαίνει μία φορά τον αιώνα έως τις νέες υβριδικές απειλές με τη μορφή της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και της επιστροφής του πολέμου στο κατώφλι μας, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τρομακτικές προκλήσεις που βρίσκονται στην καρδιά του ρόλου του έθνους -κράτος- δηλαδή να προστατεύει τους πολίτες του. Και η Ευρώπη -με την Ελλάδα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο- έχει σπάσει τα ταμπού δεκαετιών για να προσφέρει τολμηρές, πειστικές λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις» υπογράμμισε.

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν παράγει και μοιράζονται εμβόλια, δεν έχουμε επιδιώξει να εκμεταλλευτούμε την κοινή χρήση εμβολίων με παγκόσμιους εταίρους για γεωπολιτικό κέρδος. Κάποιοι μπορεί να αποκαλούν αυτήν την προσέγγιση αφελή. Προτιμώ να το χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα βασικής αξίας που πρεσβεύει η Ένωση σε αυτό το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο: Την αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ένα άλλο παράδειγμα είναι η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID μέσα σε λίγους μόνο μήνες, μετά από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο όχι μόνο επέτρεψε να ανοίξουν ξανά τα ταξίδια με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έγινε πρότυπο που ακολούθησαν περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Αυτό υπογραμμίζει μία άλλη βασική αξία που θέλει να υποστηρίξει η Ένωση: Το άνοιγμα προς τον κόσμο».

«Η Ευρώπη χαιρετίζει τη νόμιμη μετανάστευση»

«Μία άλλη πρόκληση στην οποία συμμετείχα προσωπικά ήταν η επανειλημμένη εργαλειοποίηση των μεταναστών, πρώτα από την Τουρκία και μετά από τη Λευκορωσία, ως εργαλείο γεωπολιτικής πίεσης κατά της Ευρώπης. Και πάλι, η Ευρώπη απάντησε με σταθερότητα και πεποίθηση, συνεργαζόμενη με την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Ευρώπη για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απόκρουση αυτής της υβριδικής απειλής, από το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων έως τη στενή συνεργασία με τρίτες χώρες για να σταματήσει η διακίνηση μεταναστών σε Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

«Η Ευρώπη χαιρετίζει τη νόμιμη μετανάστευση και εκτιμά τη συμβολή των μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία μας. Αλλά και η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί να απειλείται ή τη χρήση αθώων ανθρώπων ως γεωπολιτικά πιόνια» δήλωσε.

«Γεωπολιτικά η πιο τρομακτική πρόκληση είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επίσης χαρακτήρισε «τρομακτική πρόκληση» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ανέλυσε τα δεινά του πολέμου.

«Γεωπολιτικά η πιο τρομακτική πρόκληση είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιστροφή στον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος» είπε και όσον αφορά στην πρόταση για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο, οδυνηρό βήμα. Στόχος μας είναι να το κάνουμε σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά».

«Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Πυξίδα για ισχυρότερη ασφάλεια και άμυνα, στην οποία η Ελλάδα συνέβαλε ενεργά, αντικατοπτρίζει μία κοινή αντίληψη των απειλών που αντιμετωπίζουμε και των προτεραιοτήτων για το μέλλον».

«Θα επενδύσουμε στην ενεργειακή μας υποδομή, θα αναπτύξουμε έναν κοινό μηχανισμό προμηθειών»

Σχετικά με την ενέργεια, υποστήριξε ότι «θα επενδύσουμε επιθετικά στην ενεργειακή μας υποδομή, τόσο στην Ευρώπη όσο και με ομοϊδεάτες εταίρους και θα αναπτύξουμε έναν κοινό μηχανισμό προμηθειών, ώστε τα κράτη-μέλη να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους».

«Η Ελλάδα θα είναι βασικός παίκτης σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ιστορική του ομιλία στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υποστήριξε κατηγορηματικά μία ισχυρή ευρωπαϊκή στάση στην Ουκρανία. Από το να λειτουργεί ως ασπίδα της Ευρώπης στις υβριδικές επιθέσεις μέχρι την παροχή βοήθειας και όπλων στην Ουκρανία και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων, η Ελλάδα είναι ήδη βασικός συνεισφέρων στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: newsbeast.gr