Να θέσει σε εφαρμογή το «test to stay» για τους μαθητές και τις μαθήτριες Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αποφάσισε η Κύπρος όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Μιχάλης Χατζηπαντέλα την Τετάρτη (12/1).

Το υπουργικό συμβούλιο, μετά τη σημερινή συνεδρίασή του που διεξήχθη σήμερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αποφάσισε «από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2022, την ένταξη του μέτρου ”test to stay” στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση, με στόχο τα σχολεία να παραμείνουν σε λειτουργία και να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά κορονοϊού.

«Οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test ή self test) για περίοδο 5 ημερών. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο στους μαθητές/μαθήτριες» όπως έγινε γνωστό.

Rapid test

Παράλληλα από τις 13 Ιανουαρίου 2022 πάρθηκε η απόφαση για άρση της απαγόρευσης για επισκέψεις σε γηροκομεία και κλειστές δομές, με την είσοδο στους εν λόγω χώρους να επιτρέπεται μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 μηνών, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών, ή έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση, με δεδομένο ότι προσκομίζουν αρνητική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) της ίδιας ημέρας.

Από τις 14 Ιανουαρίου και ώρα 5:00 π.μ., όπως γίνεται αποδεκτή για σκοπούς ταξιδιού προς την Κυπριακή Δημοκρατία είτε εργαστηριακή εξέταση PCR ισχύος 72 ωρών, είτε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test ισχύος 24 ωρών. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση θετικών περιστατικών, θα πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας θετικού αποτελέσματος για να ταξιδέψουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, όλοι οι επιβάτες άνω των 12 ετών θα πρέπει να διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR κατά την άφιξη στους αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την πάροδο 72 ωρών από την άφιξη τους, εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με εξαίρεση όσους έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρος τέλος τόνισε πως όλα τα υφιστάμενα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr