Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Γαλλία σήμερα Πέμπτη (19/1) λόγω του συνταξιοδοτικού. Η απεργιακή κινητοποίηση είναι εξαιρετικά αισθητή στους τομείς των μεταφορών και της παιδείας. Τα περισσότερα τρένα δεν έχουν αναχωρήσει από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι συρμοί του μετρό κινούνται ελάχιστα και στη μεγάλη τους πλειονότητα τα σχολεία είναι κλειστά.

Οι περισσότεροι Γάλλοι δεν θα μεταβούν σήμερα στον τόπο εργασίας τους, είτε επειδή απεργούν είτε επειδή θα τηλεργασθούν, όπως άλλωστε έμαθαν κατά την περίοδο του κορονοϊού.

Η επιτυχία της σημερινής απεργίας θεωρείται πάντως δεδομένη, αφού είναι η πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια που όλα τα εργατικά συνδικάτα έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό στόχο. Εν προκειμένω στη ματαίωση της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια, που λίγο-πολύ είναι σήμερα, στα 64. Ωστόσο πολλά θα κριθούν και από την συμμετοχή των εργαζόμενων στις απεργιακές διαδηλώσεις, οι οποίες ως γνωστόν υποχρέωσαν το 1996 την τότε κυβέρνηση της Γαλλίας να αποσύρει τα σχέδια της για το συνταξιοδοτικό.

Οι αναλυτές σε γενικές γραμμές συμφωνούν πως, αν οι διαδηλωτές ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο στο σύνολο της γαλλικής επικρατείας, θα πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα προς τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος πάντως εμφανίζεται απολύτως αποφασισμένος να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται σε σχέση με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και ότι, αν αυτό συνεχιστεί, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που στη Γαλλία είναι ευάριθμα, θα βρεθούν σε αδιέξοδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί πως μαζί με το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής κεντροδεξιάς, τους Ρεπουμπλικανούς, θα καταφέρει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Αν ωστόσο ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, μάλλον θα κάνει χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος να νομοθετεί ο ίδιος.

Η κατάσταση στη Γαλλία

Τρένα ακινητοποιημένα, σχολεία κλειστά και προβλήματα στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων: αυτή είναι η σημερινή εικόνα στη Γαλλία καθώς οι εργαζόμενοι απεργούν σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την σχεδιασθείσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Η σημερινή ημέρα απεργίας σε εθνικό επίπεδο και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους το σχέδιό του.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτή τη μεταρρύθμιση», λέει η Ροζέν Κρος από τις Κάννες της νότιας Γαλλίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς ετοιμάζεται μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Όχι στα 64».

Η πρόκληση για τα συνδικάτα στη Γαλλία, που είναι πολύ πιο ανίσχυρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι αν θα μπορέσουν να μετατρέψουν αυτή την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση -και την λαϊκή οργή για την κρίση με την αύξηση του κόστους διαβίωσης- σε μια μαζική κοινωνική διαμαρτυρία, η οποία θα διαρκέσει και μετά τη σημερινή μέρα και εν τέλει θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

«Το ζήτημα των συντάξεων διοχετεύει όλη τη δυσαρέσκεια. Σήμερα θα είναι ημέρα πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων», δήλωσε στο Public Senat TV ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT.

Για τον Μακρόν, αυτό που διακυβεύεται είναι τα διαπιστευτήριά του ως μεταρρυθμιστή -τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και με τους εταίρους του στην ΕΕ, καθώς και η διατήρηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής των εισφορών θα αποδώσουν άλλα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές επιτρέποντας στο σύστημα να ισορροπήσει μέχρι το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διασφαλίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα όπως η φορολόγηση των πολύ πλουσίων ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή εκείνων των εύπορων συνταξιούχων.

Τα συνδικάτα έχουν χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα σημείο εκκίνησης με περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις να έπονται.

«Αυτό που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, και ακόμη και τα συνδικάτα δεν γνωρίζουν, είναι αν ο γαλλικός λαός είναι αρκετά οργισμένος ώστε να…μπλοκάρει τη χώρα», εκτιμά ο καθηγητής της Sciences Po, ο Μπρουνό Παλιέ.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, όπου ο Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία αλλά ευελπιστεί στην υπερψήφισή του με τη στήριξη των συντηρητικών.

Η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς διαταράχτηκε πολύ σήμερα ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις γραμμές της υπερταχείας TGV.

Επιπλέον, δεν πραγματοποιούνται παρά ελάχιστα ή και σχεδόν καθόλου δρομολόγια τοπικών ή περιφερειακών τρένων, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF.

Περίπου επτά στους δέκα εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα έχουν δηλώσει ότι θα απεργήσουν, σύμφωνα με το σωματείο τους.

Απεργίες έχουν προγραμματιστεί και στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Η παροχή ενέργειας μειώθηκε σε οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε κάποια εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της απεργίας, σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EDF.

Ο επικεφαλής της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιάν είπε ότι μια ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων δεν θα παρεμποδίσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν διαρκέσουν οι απεργίες.

Περίπου το 20% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ακυρώνονται και οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Ακόμα και ενώσεις μαθητών λυκείου αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ορισμένα σχολεία.

Ο Μακρόν πάντως και πολλοί από τους υπουργούς του θα βρίσκονται σήμερα στη Βαρκελώνη για συνάντηση με την ισπανική κυβέρνηση.

Πηγή: newsbeast.gr