Εξαιτίας των αυτοψιών και των ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια των Μηχανικών στα κτίρια των σχολείων της Φλώρινας, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου ‘Ανθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης αποφάσισαν για προληπτικούς λόγους οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 να παραμείνουν κλειστά.

Επίσης με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα τρία κτιριακά συγκροτήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ένα τέταρτο περίπου πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής την περιοχή δόνησε σεισμός ισχύος 5,3 Ρίχτερ. Έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νομό αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ενώ σημειώθηκαν και αρκετοί μετασεισμοί.

Σεισμός

Λέκκας: Πρέπει να σιγουρευτούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας έδωσε στο Newsbeast την εκτίμησή του αλλά και τα χαρακτηριστικά του δυνατού σεισμού των 5,3 ρίχτερ που έπληξε χτες το βράδυ τη Φλώρινα.

Όπως μας είπε ο ίδιος: «Παρακολουθούσαμε την Φλώρινα όλο το βράδυ. Απ’ ο, τι φαίνεται εξελίσσεται κανονικά η μετασεισμική δραστηριότητα και δείχνει να εκτονώνεται σταδιακά. Είχαμε έως και 15 μετασεισμούς πάνω από 3 ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος ήταν ο 5, 3 ρίχτερ.

Πολύ σοβαρές ζημιές δεν υπήρξαν παρότι ήταν αρκετά επιφανειακός- από 4 έως 12 χιλιόμετρα κοντά στην επιφάνεια της γης.

Ο σεισμός ήρθε από ένα ρήγμα το οποίο περνάει από την Φλώρινα, είναι όμως μικρό και όχι πολύ δραστήριο.

Το ρήγμα είχε να δώσει σεισμό περίπου 60 με 70 χρόνιά αλλά όχι στην ίδια περιοχή. Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε, δεν είμαστε ακόμα 100% βέβαιοι».

Ο καθηγητής υποστήριξε, τέλος, πως προτού οι κάτοικοι επιστρέψουν στις δραστηριότητες τους τα κτίρια θα πρέπει να ελεγχθούν.

Πηγή: newsbeast.gr