Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχει υποστεί η Σάμος από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10) στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού. Η περιοχή βρίσκεται σε συναγερμό και οι πολίτες είναι αναστατωμένοι.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ανάρτησε το samos24.gr στη σελίδα του στο Facebook έχει καταρρεύσει μεγάλο τμήμα του ναού της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω ναός είναι ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων.

Επίσης σοβαρές φθορές έχουν διαπιστωθεί σε παλιά κτίρια και σπίτια του νησιού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σημειωθεί και μικροτραυματισμοί πολιτών.

Ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου Μιχάλης Μησός είπε στον ΑΝΤ1 ότι ο σεισμός ήταν πάρα πολύ δυνατός και είχε διπλάσια διάρκεια από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999.

Ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη αναφορές για καταρρεύσεις κτηρίων, ενώ τα πρώτα λεπτά μετά από τον σεισμό παρατηρήθηκε έντονος κυματισμός κοντά στα παράλια.

Κάτοικος του νησιού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε τη μεγάλη διάρκεια του σεισμού, λέγοντας ότι «χόρευαν όλα τα κτήρια».

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

«Ζήσαμε πριν μερικά λεπτά έναν πολύ μεγάλο σεισμό που η Σάμος έχει να το ζήσει πολλά χρόνια. Ο κόσμος είναι πανικόβλητος έχει βγει έξω στις πλατείες, στους δρόμους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

«Ήταν ένα σεισμός που κράτησε αρκετά λεπτά. Πολύ δυνατός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr