Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Τουρκία και τη Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Επρόκειτο πρωτίστως για μια προσπάθεια να μάθουμε από τους Τούρκους συμμάχους μας τι θα ήθελαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πραις. Οι ΗΠΑ θα μπορούν σύντομα να πουν περισσότερα για τη βοήθεια που θα παράσχουν στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πράις, ο Τσαβούσογλου έδωσε λεπτομέρειες για τις ανάγκες της Τουρκίας και η Ουάσινγκτον «θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες που ανέφεραν οι Τούρκοι».

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι αμερικανικά ελικόπτερα βοηθούν τους διασώστες να φτάσουν σε περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενη από 200 άτομα. Σχεδιάζεται επίσης η αποστολή γεννητριών, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνών για τους άστεγους, νερού και συστημάτων καθαρισμού του νερού.

Ο Πράις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και προέτρεψε την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει αμέσως να περάσει η βοήθεια μέσω των μεθοριακών διαβάσεων.

Πηγή: newsbeast.gr